RUSIJA NEĆE POBIJEDITI

Evropski čelnici se sastaju u Parizu, kažu da će poslati jasnu poruku Putinu

Dvadesetak evropskih čelnika okupit će se sutra u Parizu kako bi poslali poruku ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu o evropskoj odlučnosti po pitanju Ukrajine i suprotstaviti se narativu Kremlja da će Rusija pobijediti u ratu koji ulazi u treću godinu, izjavila je Francuska.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoje evropske kolege u Elizejsku palaču na sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako njegovi savjetnici kažu, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko sedmica. "Želimo poslati Putinu vrlo jasnu poruku da neće pobijediti u Ukrajini", rekao je predsjednički savjetnik. "Naš cilj je srušiti tu ideju da će na neki način pobijediti, u što on vjeruje."

Nakon početnih uspjeha u potiskivanju ruske vojske Ukrajina je doživjela poraz na istočnim ratištima, a njezini generali žalili su se na nedostatak oružja i vojnika. Njemački kancelar Olaf Scholz, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron, španski premijer Pedro Sanchez, nizozemski premijer Mark Rutte, kao i čelnici skandinavskih i baltičkih zemalja, trebali bi sudjelovati na konferenciji.

"Nismo ni propali ni sumorni"

Sjedinjene Američke Države predstavljat će pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Jim O'Brien, a Kanadu ministar odbrane Bill Blair.

Francuski dužnosnici rekli su da je sigurnosna konferencija u Münchenu ranije ovog mjeseca, koja se poklopila sa smrću Putinovog najtežeg domaćeg protivnika Alekseja Navaljnog, bila u znaku "propasti i sumornosti" te da je Macron to želio odagnati. "Nismo ni propali ni sumorni", rekao je francuski savjetnik. "Želimo da Rusija to shvati. Rusija će morati računati na sve nas zajedno kako bismo okončali ovaj rat i vratili prava Ukrajini."

Međutim, savjetnik je rekao da radni sastanak neće biti prilika za najavu novih isporuka oružja Ukrajini, već više za razmatranje načina kako biti učinkovitiji na terenu, kao i kako pojačati koordinaciju između saveznika i Ukrajine.

Francuski dužnosnici su rekli da je Rusija ponovno pokazala agresivnost proteklih sedmica, poput Putinovog leta u bombarderu sposobnom nositi nuklearno oružje, što oni vide kao pokušaj zastrašivanja Evropljana u vrijeme kada je podrška SAD dovedena u pitanje zbog predsjedničkih izbora.