Špijunska bomba

Evropski parlament u stanju pripravnosti uoči izbora: Na telefonima zvaničnika pronađen špijunski softver

Evropski parlament je u srijedu zatražio od članova svog pododbora za odbranu da provjere svoje telefone na špijunski softver nakon što je pronašao tragove hakovanja na dva uređaja.

Članovi i osoblje podkomiteta komore za sigurnost i odbranu (SEDE) imali su na svojim telefonima napadnuti nametljivi softverski alati za nadzor, navodi institucija u internom mejlu.

Svim poslanicima u pododboru savjetovano je da odnesu svoje telefone u IT službu institucije kako bi ih provjerili na špijunski softver, navodi se u mailu koji je vidio Politico.

Evropski parlament je u stanju pripravnosti zbog cyber napada i stranog uplitanja uoči izbora za EU u junu.

Politico je u decembru izvijestio da je interna revizija pokazala da cyber-sigurnost institucije "još nije ispunila industrijske standarde" i da "nije u potpunosti u skladu sa nivoom prijetnje" koju predstavljaju hakeri koje sponzorira država i druge prijetnje grupe.

Jedan član podkomiteta za sigurnost i odbranu otišao je u utorak na rutinsku provjeru, koja je rezultirala otkrivanjem tragova špijunskog softvera na njihovom telefonu. Član je za Politico rekao da nije odmah jasno zašto su bili na meti hakerskog softvera.

Zamjenica glasnogovornika parlamenta Delphine Colard rekla je u izjavi da su "tragovi pronađeni u dva uređaja" podstakli e-poštu u kojoj se članovi pozivaju da provjere svoje telefone.

“U datom geopolitičkom kontekstu i s obzirom na prirodu dosijea koje prati Pododbor za bezbjednost i odbranu, posebna pažnja posvećena je uređajima članova ovog pododbora i osoblja koje podržava njegov rad”, navodi se u saopštenju.

Nova otkrića prate prethodne incidente sa drugim članovima Evropskog parlamenta na meti špijunskog softvera. Istraživači su 2022. otkrili da su telefoni članova katalonskog pokreta za nezavisnost, uključujući političare EU, bili zaraženi Pegasusom i Candiruom, dvije vrste hakerskih alata. Iste godine, grčki poslanik u Evropskom parlamentu i opozicioni lider Nikos Androulakis bio je na listi grčkih političkih i javnih ličnosti za koje je utvrđeno da su bili na meti Predator-a, još jednog špijunskog alata. Predsjednica parlamenta Roberta Metsola ranije se također suočila sa pokušajem hakovanja pomoću špijunskog softvera.

Članovi Evropskog parlamenta su 2022. godine osnovali poseban istražni odbor za istraživanje ovog pitanja. Istražili su niz skandala u zemljama uključujući Španiju, Grčku, Mađarsku i Poljsku i saopštili da su najmanje četiri vlade u EU zloupotrijebile hakerske alate radi političke dobiti.

IT služba parlamenta pokrenula je sistem za provjeru telefona članova na špijunski softver u aprilu prošle godine. Izvodio je "stotine operacija" otkako je program započeo, navodi se u saopštenju.