Politika

Evropski zeleni usvojili Rezoluciju, podržavaju multietničke i građansku BiH: EU treba uvesti čvrste sankcije Dodiku

Evropski zeleni su na 34. sjednici Vijeća ove stranke usvojili Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, navodi da se Evropska unija snažno protivi bilo kakvoj promjeni granica, te podržava dalju izgradnju Bosne i Hercegovine.

“EU se snažno protivi bilo kakvim promjenama granica, posebno na osnovu etničkih podjela. Snažno se zalažemo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i za implementaciju obostrano dogovorenih koraka. EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države”, ističe se.

Evropski zeleni navode kako je potrebno apelovati na sve političke aktere u BiH, sa ciljem doprinosa poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

“Trebalo bi apelirati na sve aktere u zemlji, a posebno na političko rukovodstvo RS da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Dayton je uspostavio posebnu odgovornost za Međunarodnu zajednicu, a posebno EU prema Bosni i Hercegovini”, navodi se.

PROČITAJTE  Dodik: Ne idem u Neum, nisam tamo nikad bio. Neka ne gube vrijeme, RS neće prihvatiti indirektni izbor

U Rezoluciji stoji i kako bi Evropska unija trebala uvesti čvrste sankcije članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku.

“EU stoga treba uvesti čvrste sankcije članu tročlanog Predsjedništva i drugima odgovornim za trenutnu političku krizu. Priznajemo utjecaj koji srbijanska vlada ima u regionu i čekamo kako bi vidjeli da se to ne koristi za raspirivanje sukoba već za smanjivanje tenzija i daljnji rad na pomirenju između svih šest zemalja Zapadnog Balkana”, istaknuto je u Rezoluciji i dodaje:

“Znajući za utjecaj koji Vlada Srbije ima u regionu, čekamo da vidimo da se to ne koristi za izazivanje sukoba, već za smanjivanje tenzija i dalji rad na pomirenju između svih šest država Zapadnog Balkana”.

PROČITAJTE  Izetbegović: HDZ mora shvatiti da nema pravo na blokadu 100 posto tema u FBiH


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare