Svijet

Evropskoj uniji prijeti novo iscrtavanje političke karte: Ova godina je presudna, a ključna će biti tri izbora

Godinama su desni populisti osvajali položaj u novijim članicama bloka, nadahnjivali ekstremno desničarske skupine diljem kontinenta i budili bojazan za demokratsku budućnosti unije, ističe Politico u analizi.

U Mađarskoj je premijer Viktor Orbán učvrstio svoju moć nad medijima i pravosuđem. U Poljskoj je konzervativna stranka Pravo i pravda uvela široke promjene u pravosuđe u zemlji, duboko zabrinjavajući sudije, pravosuđe i institucije EU. U Sloveniji premijer Janez Janša vrši snažan pritisak na državnu novinsku agenciju i potkopava proces imenovanja tužitelja u novoosnovano Evropsko državno tužilaštvo.

Sada je, međutim, budućnost evropskih vlada koje stvaraju nevolje neizvjesnija nego što je bila godinama.

U Mađarskoj će se ovog proljeća održati parlamentarni izbori, a po prvi puta se opozicija ujedinila u nastojanju da predstavi pravi izazov Orbanovoj moći. Dok se savez bori s unutrašnjim podjelama i prilično neujednačenim pravilima trke, premijerovi protivnici nadaju se da će iskoristiti zabrinutost zbog duboke korupcije i privrednih izazova kako bi privukli neodlučne birače.

Promjena ili betoniranje vođa

Pobjeda opozicije promijenila bi ne samo retoriku i politiku u Budimpešti nego i dinamiku u Vijeću Evropske unije, gdje je Mađarska često igrala ulogu pobunjenika. To bi također imalo geopolitičke implikacije za regiju: Orbán je njegovao veze s Pekingom i Moskvom, a nova vlada vjerojatno bi napravila zaokret i okrnula se EU, Sjedinjenim Državama i NATO-om. Pobjeda Orbana, s druge strane, učvrstila bi moć vođe i omogućila mu da nastavi graditi savez krajnje desnih i euroskeptičkih snaga diljem kontinenta.

U Poljskoj bi 2022. mogla donijeti pojačano natjecanje između Prava i pravde te suparnika, posebice bivšeg premijera Donalda Tuska. S produbljivanjem napetosti između Varšave i Bruxellesa, suparnički tabori vjerovatno će se sukobiti i oko vladavine prava u zemlji i politike prema EU. Pravo i pravda - koji, za razliku od svog mađarskog kolege, ovisi o povremeno nepredvidljivim koalicijskim partnerima - suočit će se s unutarnjim i vanjskim pritiskom uoči izbora koji se očekuju 2023., ako se vladajući savez ne raspadne ranije.

A u Sloveniji će Janša biti testiran na izborima koji se očekuju u prvoj polovini 2022. Njegova Slovenska demokratska stranka već se oslanja na koalicijske partnere da ga zadrže na vlasti. Istovremeno, vladino postupanje s pandemijom - u kombinaciji s ponavljajućim skandalima - pokrenulo je pitanja o premijerovoj političkoj budućnosti.

Iako je EU stalno upozoravala na degradaciju demokracije i vladavine prava u Srednjoj i Istočnoj Evropi, ovaj problem nikada nije bio problem koji će se riješiti u Bruxellesu. Sljedećih nekoliko mjeseci otkrit će hoće li se pronaći rješenje u regiji.

Poljska

Sa svojom velikom privredom i visokim geopolitičkim značajem, političke bitke Varšave imaju implikacije daleko izvan granica Poljske.

72-godišnji čelnik Prava i pravde Jarosław Kaczyński najmoćnija je osoba u Poljskoj - unatoč nedostatku otmjene titule posla. Očekuje se da će iza kulisa političar veteran nastaviti igrati glavnu ulogu u donošenju odluka u Varšavi, uključujući način rješavanja zabrinutosti Bruxellesa u vezi neovisnosti pravosuđa.

Bivši premijer i bivši predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk vratio se na čelo opozicione stranke Građanska platforma. I dok je poljska opozicija podijeljena, njegovi napori predstavljaju izazov za vladajuću stranku. Tusk vodi kampanju kako bi uvjerio Poljake — koji velikom većinom podržavaju članstvo u EU — da vlada dovodi njihove snove u opasnost.

Mađarska

Mađarski izbori 2022. pomno će se pratiti u cijelom bloku. Ulozi su visoki i za vladajuću stranku Fidesz i za njezine protivnike, a očekuje se da će kampanja postati ružna.

Za svoje obožavatelje Viktor Orbán je domoljub sklon odbrani nacionalnih interesa Mađarske. Za njegove kritičare, on je wannabe autokrat. Nadolazeći izbori mogli bi biti prijelomni trenutak za njegovu karijeru, ali i egzistencijalno pitanja za premijera te gospodarstvenike koji su uzdigli pod njegovim skutima.

Péter Márki-Zay, konzervativni gradonačelnik grada Hódmezővásárhelyja na jugu zemlje, Orbanov je neočekivani izazivač na izborima 2022. godine. No gradonačelnik, koji se kandidira na antikorupcijskoj platformi, suočava se s teškom borbom dok vladajuća stranka mobilizira moć svojih resursa - od reklamnih kampanja do državnih medija - protiv njega i oporbenog saveza.

Slovenija

Dok se evropska zabrinutost oko vladavine prava često vrti oko Mađarske i Poljske, retorika slovenskog premijera Janeza Janše i navike na Twitteru također su zazvonile na uzbunu u evropskim prijestolnicama.

Dugogodišnji političar Janša blizak je Orbánov saveznik koji je stekao reputaciju zbog ispaljivanja kontroverznih tvitova. Ali Janšina pozicija kod kuće daleko je od ukorijenjene. Kritičari kažu da, iako postoji zabrinutost zbog poteza slovenske vlade, posebno njenih napada na medije, demokratske institucije u zemlji ostaju netaknute.

Tanja Fajon, bivša novinarka i dopisnica za EU, Fajon predvodi slovenske opozicione socijaldemokrate. Trenutno je zastupnica u Evropskom parlamentu, gdje je radila na pitanjima poput odnosa sa zapadnim Balkanom.