novalić ide na robiju

Fadilu se smrklo, Šefiku sviće: Džaferović umjesto Novalića postaje potpredsjednik SDA?

Fadil Novalić je, prema svemu sudeći, "ispucao" sve pravne adute i ove bi se sedmice javiti na izdržavanje zatvorske kazne zbog slovje uloge u kriminalnoj aferi Respiratori.

Bivši federalni premijer je, zajedno s bivšim direktorom Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudinom Solakom i vlasnikom firme Srebrena malina Fikretom Hodžićem osuđen u spomenutom predmetu pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Solak je dobio najveću kaznu od šest godina zatvora, Hodžić, preko čije firme su uvezeni sporni respiratori po cijeni od 10,5 miliona maraka, osuđen je na pet godina zatvora. Novalić će odležati četiri godine.

A odlazak Novalića iza rešetaka otvara pitanje ko će biti novi potpredsjednik Stanke demokratske akcije (SDA), odnosno jedan od potpredsjednika?

Prema našim informacijama, to bi trebao biti Šefik Džaferović.

Bivšem članu Predsjedništva BiH na prošlogodišnjem Kongresu SDA nedostajalo samo nekoliko glasova da "ugrabi" ovu bitnu stranačku funkciju.

To se tumačilo kao poruka predsjednika SDA Bakira Izetbegovića Džaferoviću, pogotovo nakon što je Kongresa Izetbegović izjavio da "nije iznenađen što Džaferović nije izabran za potpredsjednika SDA".

„On nije ništa učinio da bude izabran. Potpuno se prepustio. Računao je da ga narod voli, da ga ljudi cijene i nije lobirao, a svi ostali jesu, kako se to radi u politici.

Džaferović nije nijednog telefona nazvao.

Prevario se tu. Falila su mu tri glasa. Imao je težak mandat koji je završio da je imao jednu operaciju. Tako da je i to doprinijelo. Računam na njega, naravno“, izjavio je tada Izetbegović.

Uz budućeg robijaša Novalića, aktuelni potpredsjednici SDA su Mirsad Mujić, Ramiz Salkić, Mirsad Zaimović, Edin Ramić, Muamer Zukić, Šerif Špago, Aida Obuća i Haris Zahiragić.