sastanak s konakovićem

Fajon: Slovenija će BiH pružiti tehničku, stručnu i svaku drugu podršku u ispunjavanju zahtjeva na putu ka EU

Kada BiH uradi sve potrebne reforme, neće biti potrebe za prisustvom stranih organizacija, istakla je

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon danas je stigla u posjetu Bosni i Hercegovini te održala sastanak sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem nakon kojeg su se zajedno obratili medijima.

Tanja Fajon je još jednom iskazala svoju nedvosmislenu podršku BiH i našem EU putu zbog čega je dobila i zahvalnicu od kolege Konakovića za njen lični doprinos napretku BiH ka članstvu u EU.

"Ministru Konakoviću sam ponudila podršku Slovenije, tehničku, stručnu, podršku na različitim područjima u okviru procesa ukoliko bude potrebna", istakla je Fajon u obraćanju medijima.

Dodala je da sredinom maja organizuju konferenciju u Ljubljani te je pozvala kolege iz BiH da učestvuju.

"Sve što bude potrebno, spremni smo vam pomoći", poručila je.

Šef bh. diplomatije Elmedin Konaković istakao je da nam iskustva iz Slovenije mogu biti itekako od pomoći.

"Naši timovi rade i puno nam znači podrška i savjeti zemalja članica. I druge članice su nam ponudile kapacitete i ljude. Govore da bi nam trebalo biti lakše nego drugima. Iskoristit ćemo ovu ponudu od Slovenačke vlade i koristićemo i te ponude drugih zemalja na ovom putu", rekao je.

Dodao je da je zaključak EU odličan za BiH.

"Mogao je biti puno zahtjevniji. Sada trebamo riješiti sudove, zaštitu podataka, Frontex, IPA i još neke oblasti da bi se onda napravio pregovarački okvir", istakao je Konaković.

Što se tiče djelovanja stranih organizacija u BiH, Fajon je istakla lično vjerovanje da članstvo BiH u EU znači da nema posredovanje stranih organizacija.

"Članstvom će BiH napraviti mnogo reformi i tada OHR neće bit potreban. O tome odlučuje vijeće za Mirovni sporazum. Kada BiH uradi sve potrebne reforme, neće biti potrebe za prisustvom stranih organizacija", istakla je.

Njen kolega Konaković istog je stava. Smazra da nam nisu potrebni međunarodni faktori.

"Onog dana kada budemo ulazili u EU neće bit nijednog stranca, zato bi bilo dobro da shvatimo naše obaveze. Bit ću presretan kada se OHR zatvori, ali to se može desiti kada se ispune uslovi koji su jasno propisani", naglasio je.

Dodao je da će najbolje biti kada budemo imali svoje eksperte.

"Ali da se ne poništi temelj BiH, ova zemlja mora ostati u svojim Dejtonskim konceptima, a nadam se da će, tog dana kada budemo ulazili u EU, oni tu biti samo kao naši gosti. Pozivam kolege iz RS da prionemo na posao i ispunimo sve uslove kako bi ušli u EU", zaključio je šef bh. diplomatije Elmedin Konaković.