Gaming

Fanovi pokušali oživjeti igru Friday the 13th, ali bez uspjeha

Asimetrični multiplayer Friday the 13th: The Game prestat će postojati ove godine. Šačica fanova trudi se održati igru na životu s projektom Resurrected, ali su od vlasnika franšize dobili zabranu.

Horor igra Friday the 13th: The Game od ove se godine više ne može kupiti, a od 2025. se više neće moći ni igrati. To je samo jedan od primjera kako multiplayer igre u potpunosti nestaju, u ovom slučaju zbog isteka prava, tj. licence.

Iako Friday the 13th nije bio baš najpopularnija igra u žanru asimetričnog horora, imao je svoje poklonike i dio njih organizirao se kako bi sačuvali igru od gašenja. Prije tjedan dana najavili su projekt zvan Friday the 13th: Resurrected, koji je trebao biti besplatna verzija igre s dediciranim serverima i svim sadržajima. Međutim, ta je inicijativa brzo propala, piše HCL.

Ekipa se sada javila s porukom kako su ih kontaktirali vlasnici Friday the 13th franšize (tvrtka Horror Inc.) te im poslali upozorenje da prekinu s radom na Resurrectedu. Fanovi se pravdaju time kako od ovog projekta nisu namjeravali uzeti ni centa jer bi sve bilo besplatno. Međutim, jasno je kako nemaju pravo distribuirati igru bez dopuštenja tvrtke Horror Inc.

“Sramotno je da se netko bori protiv ovakvog projekta kojemu cilj nije ostvarivanje profita. Naša namjera nije bila da naštetimo brendu kao što to Horror Inc. tvrdi… Ne samo da je ovaj projekt gotov, nego je i sama franšiza mrtva jer se čini kako Horror Inc. želi da ovaj nevjerojatni serijal bude ostavljen i zaboravljen.” – izjavili su kreatori Friday the 13th: Resurrecteda.