BRUCE SPRINGSTEEN

Fanovi zabrinuti: Slavni roker odgodio četiri koncerta zbog zdravstvenih problema

Problemi s glasom na velikim, pjevački napornim turnejama događaju se i legendama, pa ni naoko neslomljiv Bruce Springsteen nije iznimka. Naprezanje glasnica i činjenica da na pozornici ne može a da svojim obožavateljima ne pruži sve od sebe, stajali su ga odgađanja još tri koncerta, dva koncerata u Pragu te jednog u Milanu. Ovaj put su se umiješali ljekari i 74-godišnjem rokeru savjetovali desetodnevni odmor, stoga su planirani koncerti u Italiji i Češkoj morali otpasti, prenosi Daily Mail. U subotu, 25. maja, The Boss je zbog istog problema morao razočarati fanove i odgoditi koncert u Francuskoj, zakazan za tu večer.

"Nakon jučerašnje odgode u Marseilleu zbog problema s vokalom, daljnji pregled naveo je ljekare da utvrde kako Bruce ne bi trebao nastupati sljedećih deset dana. Imajući to na umu, odgađa se Airport Letnany u Pragu 28. maja i stadion San Siro u Milanu (1. i 3. juna). Novi datumi za ove emisije bit će objavljeni uskoro", objavili su njegovi publicisti u nedjelju, 26. maja, na društvenim mrežama uz napomenu kako će "oni koji žele povrat novca, dobiti uplaćeno na izvornom mjestu kupnje."

Ipak, razočaranim i zabrinutim fanovima upućena je i dobra vijest. "Bruce se oporavlja. I on i E Street Band raduju se nastavku svoje iznimno uspješne europske turneje po stadionima 12. juna u Madridu, u veličanstvenom Civitas Metropolitanu", stoji u objavi na njegovoj stranici.

Ostvari li se sve kako je planirano, muzički velikan koji je tokom 60 godina duge karijere objavio 21 album i održao preko 2500 koncerata, nastavit će nakon odgode evropski dio velike turneje započete u februaru prošle godine, u Tampi na Floridi, koja bi trebala završiti u novembru ove godine u Vancouveru.

Problem sa zdravljem zadesio da ga je i prošle godine: u septembru 2023. morao je odgoditi osam koncerta u Americi zbog čira na želucu koji je, čini se, zaradio zbog navike jesti samo jedan obrok dnevno, objavio je Business Insider. "Zbog opreza, svi preostali datumi turneje 2023. za Brucea Springsteena i The E Street Band bit će odgođeni za 2024. godinu", rečeno je tada na njegovoj stranici.

Sada je, pak, jasno da je legenda pretjerala nadoknađujući američkom dijelu turneje, lani odgođene koncerte. Uvjeren da će to moći izdržati, ubacio ih je u ionako zgusnut raspored nastupa u ovoj godini. Dodatni je problem i to da nastupi The Bossa znaju trajati tri do četiri sata, što nije lako izdržati i puno mlađim muzičarima. Pritom treba dodati da je Springsteen do septembra 2023. vrlo rijetko odgađao koncerte. Izlazio bi pred publiku pod svaku cijenu, a sada mu forsiranje glasnica dolazi na naplatu. Obožavatelji su, čini se, pokazali razumijevanje. Svima je stalo da se legenda oporavi. Pritom niko ne sumnja u to da će obožavani roker sve što je požrtvovno zakazao i zbog više sile morao odgoditi, fanovima nadoknaditi.