Politika

Federalni i Krizni štab: Zna li lijeva šta radi desna?

Federalni štab civilne zaštite kao da se svaki dan trudi da građani imaju što manje povjerenja u njega.

Već nekoliko odluka koje se odnose na ukidanje mjera zabrane nisu u skladu s preporukama epidemiologa iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH.

Zbog čega Federalni štab ne sluša savjete

Jutros je tako Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH, kazao kako oni nisu saglasni s tim da ukine mjera obavezne samoizolacije od 14 dana za građane koji ulaze u BiH iz drugih država.

"Tu mjeru je donio Štab Civilne zaštite nakon što je to uradila RS. Krizni štab Federalnog ministarstva nije predložio ukidanje ove mjere. To je trebala sačekati kraj mjeseca. Imajući u vidu da predlažemo ukidanje mjera svakih 15 dana, ovu mjeru je trebalo ublažiti i pripremiti druge mjere koncem ovog mjeseca. Ta odluka predstavlja poseban rizik jer je najveća opasnost u tome da se virus uveze u BiH. Mi situaciju više nećemo moći kontrolirati", upozorio je Čerkez.

Prije toga, Čerkez, odnosno Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva se bunio ne ukidanje policijskog sata. I tada je Čerkez govorio da se radi o preuranjeno ukinutoj mjeri i da oni nisu bili saglasni s tim.

Postavlja se pitanje zbog čega Federalni štab ne sluša savjete onih koji sjede u Ministarstvu zdravstva?

"Molimo da postupite prema preporukama"

Upravo je jedna Čerkezova izjava dala nagovijestiti u o čemu je riječ - praznicima, tačnije Bajramu koji slijedi.

"Razumijemo građane da praznike provedu s najbližima, ali ih molimo da se svi pridržavaju mjera zaštite. Odgovornost je na svakom građaninu. Situacija je sada stabilna, ali zbog velike količine rizika, molimo da postupite prema preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva", rekao je Čerkez.

Zanimljivo je da je Federalni štab odluku o ukidanju policijskog sata donio također pred ramazan.

Čerkez je tad govorio kako je je policijski sat trebao ostati još na snazi, možda upravo zbog toga jer je veća vjerovatnoća da će dolaziti do okupljanja građana što predstavlja potencijalni rizik.