BH glumac

Feđa Štukan danas će iz Beograda biti deportiran u Sarajevo: Policija nije dozvolila advokatima da ga vide

Glumac i književnik iz Bosne i Hercegovine Feđa Štukan zadržan je u nedjelju na zračnoj luci "Nikola Tesla" u Beogradu, a danas će biti deportiran u Sarajevo, potvrdio je za portal Nova.rs njegovo advokat Ahmed Delimeđac.

Delimeđac je rekao da mu policija nije dozvolila da vidi Štukana, koji je zadržan prilikom pokušaja da uđe u Srbiju, kao ni drugom advokatu Seadu Spahoviću.

"Mi, njegovi advokati, nismo još dobili rješenje o zabrani, pretpostavljamo da je riječ o mjeri koju određuje SIA, a problem kod takvih mjera je diskreciona ocjena Sigurnosno -informativne agencije, odnosno oni čak ni nemaju obrazloženje za tako nešto što određuju. Zapravo, to je jedna kampanja protiv ljudi koji na, ovaj ili onaj način, ne odgovaraju vlastima“, kazao je Ahmed Delimeđac.

On je istaknuo kako Štukan dosad nije dobio rješenje o zabrani ulaska u Srbiju, iako se o tome govorilo, nego tek u nedjelju kada je pokušao da uđe ono mu je uručeno.

Mediji podsjećaju da je prošle godine bh. glumac zadržan na graničnom prijelazu između BiH i Srbije nekoliko sati.

Bilo je to odmah nakon što je najprije podržao proteste "!Srbija protiv nasilja", a potom i prisustvovao protestnoj šetnji u Beogradu.

Kako je kazano za srbijanske medije, Štukan je u nedjelju bio pozvan na književnu večer, tačnije na festival Krokodil.