Konzervatorij princeze od Walesa

Festival orhideja u botaničkom kraljevskom vrtu Kew: Otvoren je u Londonu 1759. godine i ima više od 30.000 različitih biljaka

Glavni cvjećar Henck Roling završava izložbu šarenih orhideja pred Festival orhideja u Kraljevskom botaničkom vrtu Kew (Kew Gardens) u Londonu.

Festival se održava u Konzervatoriju princeze od Walesa između 3. februara i 3. marta, a slavi ljepotu i biodiverzitet Madagaskara sa hiljadama šarenih orhideja i stotinama drugih tropskih biljaka raspoređenih u ručno izrađenim hortikulturnim izložbama.

Kraljevski botanički vrt Kew otvoren je u Londonu 1759. godine, a dom je jedinstvenih biljnih vrsta. Smatra se najstarijim, najvećim i jednim od najvažnijih botaničkih vrtova u svijetu. Nalazi se na južnoj obali Temze između Richmonda i Kewa.

Razlog zašto u svom imenu nosi naziv "kraljevski" je taj što su prije na tom području bili posjedi britanske kraljevske porodice.

U prostorijama u sklopu vrta Kew živjela je i engleska kraljica Mary I.

Međutim, do 1759. godine, osnivanjem i razvojem "Egzotičnog vrta", donacijom biljaka od strane kolekcionara i izgradnjom raznih građevina, interesovanje britanskih botaničara za to područje se povećalo i postavljeni su temelji današnjeg vrta.

Veličanstveni splet biljnog svijeta, raskošan i bajkovit po mnogočemu, ovaj botanički vrt 2003. godine uvršten je UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Botanički vrt je 1840. godine proglašen Nacionalnim botaničkim vrtom, a njegova površina, koja je u početku iznosila 30 hektara, vremenom je povećana na 132 hektara i na 330 hektara sa zaštićenim područjem.

Vrtne kuće sadrže botaničke zbirke mnogih živih biljaka, zatim konzervirane biljke i brojne dokumente, a sve zbirke znatno su obogaćene kroz stoljeća. Savremena kolekcija sadrži više od 30.000 različitih biljaka.

U botaničkoj bašti danas se nalaze desetine staklenika i objekata, a nastavlja da služi i kao naučno-istraživački prostor u kojem se u ime čovječanstva čuvaju biljne vrste koje su pred nestankom.

Osim staklenika ovdje ćete moći obići vrt jorgovana, vrt bambusa, alpsku kuću, kamenjar, kuću bonsaia, kuću palmi, ružičnjak, vodeni vrt, vrt lopoča, jezero, vrt ukrasnih trava, šumski vrt, kraljičin vrt, vojvodin vrt, japanski vrt, mediteranski vrt i još mnogo toga.

Jedno od najimpresivnijih nalazišta u cijelom Kewu je "Kuća palmi" koja je sagrađena između 1841. i 1849. godine, čija je struktura od lijevanog željeza unutar koje raste širok spektar tropskih biljaka i palmi.

Još jedna posebna biljka vrta je "Najusamljenije drvo", koje je jedinstveno u svijetu. Drvo, koje se danas može vidjeti u Temperate Houseu, stiglo je u botanički vrt 1899. godine.

Svjetski poznata botanička bašta u fokusu je ne samo naučnog svijeta već i turista.

U širokom zelenilu botaničkog parka nalaze se prostori za posebne aktivnosti za djecu, koncertni, kino i izložbeni prostori.