Kultura

Film ‘Kordiljeri snova’ otvara 15. Pravo Ljudski Film Festival

'Kordiljeri snova' čileanskog reditelja Patricija Guzmána otvorit će 15. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala (PLJFF). To je najbolji dokumentarni film Kanskog festivala, a zaokružuje svojevrsnu 'trilogiju' u kojoj taj filmski autor istražuje društvene, historijske i političke traume svoje domovine.

„Guzmánovo djelo dobro je poznato našoj publici. Film 'Dugme od bisera' prikazan je 2017. godine, a diskusija o nestalim osobama nakon projekcije 'Nostalgije za svjetlošću' na 6. izdanju festivala spada među najsnažnije i najemotivnije uspomene PLJFF“, navode organizatori.

Okosnica 'Kordiljera snova' su sjećanja na državni udar iz 1973. godine čije se naslijeđe manifestira u historijskoj traumi, ali i, još kobnije, u ostacima Pinochetovog režima i brutalnom neoliberalizmu koji je betonirao socijalne razlike.

„Vizuelni motiv koji povezuje te traumatične uspomene su veličanstvene Ande, koje istovremeno Čile štite i izoliraju od ostatka svijeta. Guzmán, pak, u tom filmu ne ostaje u njihovom podnožju nego gleda dalje, visoko iznad planinskog horizonta ne zadržavajući se na sjećanjima, niti na dijagnozama aktuelnog stanja, nego nastojeći u razgovorima sa umjetnicima i umjetnicama svoje zemlje imaginirati neke nove mogućnosti otpora“, ističu organizatori festivala.

Film koji zatvara ovogodišnje izdanje Festivala je 'Sahrana države' Sergeja Loznitse, još jednog filmskog autora čije su filmov prikazivani na  PLJFF.

Ukrajinski reditelj u najnovijem se filmu također vraća u prošlost, na događaj koji je definirao epohu i istovremeno je okončao - smrt Staljina.

„Vidim taj film kao vizuelnu studiju kulta ličnosti i pokušaj dekonstrukcije rituala, koji je činio temelj krvavog režima. Nezamislivo je da se i danas (66 godina nakon Staljinove smrti) hiljade ljudi i dalje okupljaju svakog 5. marta da bi položili cvijeće na njegov grob i oplakivali njegovu smrt. Vjerujem da je moja dužnost, kao reditelja, da upotrijebim moć dokumentarne slike i utječem na um mojih savremenika, dok tražim istinu“, zapisao je Loznitsa u povodu tog filma.

'Sahrana države' počiva na dosad neviđenim arhivskim snimcima te predstavlja „veliki oproštaj“ sa diktatorom, kojem su prisustvovale desetine hiljada ljudi, kao vrhunac kulta ličnosti. Istovremeno, film kult ličnosti dekonstruira kao iluziju nametnutu kroz teror, ispitujući prirodu režima čija nas zaostavština progoni i danas.

„Svi filmovi 15. izdanja PLJFF bit će dostupni na našoj web platformi od 25. novembra, a objavit ćemo i kompletan program“, navode iz PLJFF.