Film

Film o opsadi Sarajeva u produkciji Matta Damona i Bena Afflecka premijerno prikazan na Berlinaleu. Stigao i Bono Vox

Dokumentarni film o opsadi Sarajeva Kiss the Future imao je večeras svjetsku premijeru na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu

Dokumentarni film o opsadi Sarajeva Kiss the Future imao je večeras svjetsku premijeru na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu u sklopu Berlinale Specijalnog programa.

“Kiss the Future” apostrofira pošast nacionalizma u razaranju života, te ulogu umjetnosti kao sredstva otpora i aktivizma. Kiss the Future prikazuje život urbane zajednice u opkoljenom gradu, televizijskih profesionalaca okupljenih oko emisije Rat Art, mladih ljudi koji su upućeni jedni na druge u vrijeme kada ljubav postaje čin prkosa, a rok i pank muzika inspirišu i odvlače pažnju od svakodnevne noćne more granata i snajpera.

Nadahnut lokalnim otporom, Bill S. Carter je kao američki humanitarni radnik iz opkoljenog Sarajeva uspio kontaktirati najveći svjetski bend U2, s ciljem pomoći u podizanju globalne svijesti o razornom sukobu. Tokom ljeta 1993. godine, njihova ZOO TV turneja uključivala je direktne satelitske intervjue sa Sarajlijama koji su posjetiteljima koncerata opisivali svoje ratne nedaće. Po završetku intervjua, bend je obećao da će svirati u Sarajevu čim se sukob okonča, što je rezultiralo legendarnim koncertom, kojem je u slobodnom gradu prisustvovalo 45.000 fanova. Koncert ostaje trajno urezan kao slavlje – zajednička uspomena u sjećanjima Sarajlija – dokaz da nisu samo preživjeli strahote, već usprkos njima i ojačali. Usred užasa najtamnijih ljudskih poriva, muzika i umjetnost postali su čin prkosa.

U filmu su prikazane mnoge Sarajlije, kao što su Srđan Gino Jevđević, Enes Zlatar, Alma Ćatal Hurem, Asja Dupanović, Boris Šiber, Nurdžahan Rešo, Miro Purivatra, te Vesna Andree Zaimović i Senad Zaimović.

Bono Vox i Miro Purivatra sa ekipom filma na crvenom tepihu / Foto: Twitter

Izvršni producenti Drew Vinton, Madison Ainsley, Alan Moloney, Jennifer Pitcher, Nenad Cicin-Sain i Bill S. Carter. Kreativni tim čine montažer Eric Bruton, dizajner tona Samir Fočo („Mission Impossible: Fallout”), mikser tona Ron Bartlett („Dune”). Muziku potpisuje Howie B („The End of Violence”).

Film je produciran u saradnji sa sarajevskom producentskom kućom Fabrika. Produkcijska menadžerica za Bosnu i Hercegovinu je Perla Ovadija Mosca. Fifth Season je finansirao film, pružao konsultantske usluge, te je zadužen za svjetsku distribuciju sa WME.

Nenad Čičin-Šain je nedavno završio scenarij za film “These People“, započet kao ideja predstavljena produkcijskoj kući Pearl Street Films u vlasništvu Matta Damona i Bena Afflecka. Film je onda kupio Bron Studios nakon više ponuda tokom pandemije. Nenadovo prvo režisersko ostvarenje, “The Time Being“, u kojem glume Frank Langella, Wes Bentley, Sarah Paulson, te Corey Stroll, premijerno je prikazano na Toronto film festivalu 2012. godine. Nenada predstavlja Gaby Morgermann kroz WME.

Bill Carter je autor tri knjige (“Fools Rush In”, “Red Summer”, i “Boom, Bust, Boom”), i režiser nagrađivanog dokumentarca “Miss Sarajevo” (International Monitor Award). Carter je 2009. godine postao počasni građanin grada Sarajeva za njegov doprinos tokom rata u Bosni i Hercegovini. Živi u Sedoni, AZ, te je profesor prakse na Northern Arizona University, gdje predaje filmsku produkciju. U posljednjih trideset godina proputovao je cijeli svijet snimajući dokumentarce i pišući priče za magazine. Interesuju ga ljudska prava, podučavanje, uloga umjetnosti u sukobu, saradnički kreativni proces, smijeh i znatiželja.