"divno opak način"

Filmski festival u Cannesu: Pet filmova na koje treba obratiti pažnju dok zvijezde izlaze na crveni tepih


Ovogodišnji filmski festival u Cannesu počinje, kao i uvijek, otvaranjem sa francuskim filmom i slavnim osobama na crvenom tepihu.

Lea Seydoux jedna je od zvijezda u "Drugom činu", koji govori o glumcima koji rade na filmskoj produkciji koja je osuđena na propast - što je divno opak način da se započne najpoznatiji filmski festival na svijetu.

Nakon premijere, evo još pet filmova koji se prikazuju u Cannesu i koje vrijedi baciti na oko:

Furiosa: Saga o ludom Maxu

Post-apokaliptična akcijska avantura, ovo je dio sage "Mad Max: Fury Road" - koji je osvojio šest Oscara i uveliko se smatra jednim od najboljih akcijskih filmova ikada.

"Furiosa" je djelo istog reditelja Georgea Millera.

Prve recenzije sugeriraju da je donekle drugačiji od svog prethodnika, ali jednako briljantan.

Sa zvijezdama poput Anyu Taylor-Joy, Chrisa Hemswortha i Toma Hardyja, to bi trebao biti odličan način za početak ljetne sezone blockbustera.

U kinima će biti od 24. maja, tako da publika koja nije na Francuskoj rivijeri ne mora dugo čekati predugo, prenosi Sky News.

Megalopolis

Samofinansirani strastveni projekt legendarnog reditelja Francisa Forda Coppole igra u konkurenciji na festivalu.

Filmaš je navodno potrošio nekoliko decenija i više od milion dolara vlastitog novca na izradu naučno-fantastičnog djela koji je opisan kao rimska epska bajka smještena u zamišljenu modernu Ameriku.

Glumačku postavu čine Adam Driver, Giancarlo Esposito, Nathalie Emmanuel, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Jon Voight, Laurence Fishburne i Dustin Hoffman.

Budući da je ovo Coppolin prvi film koji je izašao od 2011., očekivanja su velika.

Pripravnik

Dok Donald Trump nastavlja osvajati naslovnice u Sjedinjenim Američćkim Državama, ovaj film govori o životu bivšeg predsjednika prije politike, njegovoj karijeri u svijetu nekretnina u New Yorku 1970-ih i 1980-ih.

Sebastian Stan glumi Trumpa, ali malo se zna o ovoj drami uoči svjetske premijere u Cannesu.

Promotori kažu da se bavi temama moći, korupcije i prevare - pa sada treba gledati i pričekati da vidimo ima li milijarder šta reći o svom životu koji postaje hrana za velika platna.

Horizont: Američka saga

Još jedan projekt koji se probija do juga Francuske je prva polovina dvodijelnog vesterna u kojem glumi i režira Kevin Costner.

Glumac je prvi put predstavio verziju ovog filma davne 1988. godine, tako da se sve spremalo mnogo prije vestern dramske serije "Yellowstone" kojom je bio zaokupljen posljednjih godina.

Publika će imati zahtjevan angažman s trajanjem filma od 181 minute, ali ne tako velik kao Costnerov. On je lično finansirao filmove, čiji budžet trenutno iznosi gotovo 100 miliona dolara.

Kinds Of Kindness

Samo nekoliko mjeseci nakon što je film "Jadnici" Yorgosa Lanthimosa osvojio četiri Oscara, reditelj je ponovno okupio družinu za novi film "Kinds Of Kindness" koji će premijerno biti prikazan u Cannesu.

Glume Emma Stone, Willem Dafoe i Margaret Qualley.

Opisan kao "triptih bajka", film govori o tri priče koje su labavo povezane.

Poznat po svojim čudnim pričama i specifičnoj viziji, iako Lanthimosovi filmovi nisu za svakoga, svakako im se ne može prigovoriti da su dosadni.

Međutim, s malo toga što se može saznati iz teasera koji je objavljen, sve će oči biti uprte u Cannes da vide što publika misli o ovom filmu.