bez konsenzusa

Finansijski čelnici G20 bez dogovora oko zajedničkog saopćenja o ratovima u Ukrajini i Gazi

Finansijski čelnici najvećih svjetskih ekonomija nisu uspjeli da se dogovore oko zajedničkog saopćenja na kraju razgovora u četvrtak, pri čemu su podjele oko ratova u Gazi i Ukrajini zasjenile napore da se postigne konsenzus o globalnom ekonomskom razvoju.

Brazil, koji je ugostio ministre finansija i šefove centralnih banaka iz Grupe dvadeset (G20) velikih svjetskih ekonomija, objavio je sažetak umjesto zajedničkog saopćenja. Indija je poduzela sličan potez u svom prošlogodišnjem predsjedanju G20, ali je ipak okupila većinu članica G20 u osudi Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Brazilski sažetak, u skladu s nacrtom saopćenja u čiji je uvid došao Reuters, navodi ekonomske rizike od "ratova i eskalacije sukoba", ali i poziva na raspravu o njima na drugim mjestima. Također su navedene veće šanse za „meko prizmljenje“ za globalnu ekonomiju, što bi ublažilo inflaciju bez velike recesije.

Brazilski ministar finansija Fernando Haddad kazao je novinarima da su razlike među ministrima vanjskih poslova G20 koji su razgovarali o regionalnim sukobima sedmicu ranije "kontaminirale" razgovore o finansijskom putu, kvareći napore da se postigne zajednička izjava.

Zvaničnici G20 raspravljali su do kasno u noć i sve do posljednjih sati sastanka o tome kako opisati ratove u zajedničkom saopćenju, s Rusijom i vodećim zapadnim zemljama u zavadi oko terminologije, saopćile su osobe koje su upoznate s tim.

Te geopolitičke napetosti trajale su tokom dvodnevnog sastanka, povremeno zasjenjujući formalni dnevni red, kao što je rasprava o globalnom minimalnom porezu na bogatstvo za ultrabogate koji je predložio Brazil.

Grupa G7 bogatih zapadnih zemalja i Japan podržali su ideju da se pominje rat “protiv” Ukrajine, dok je Rusija željela da ga opiše kao rat "u" Ukrajini, kazale su dvije osobe upoznate s tim.

Zemlje G7 također su podržale jezik koji opisuje rat u Gazi kao "humanitarnu krizu" bez pominjanja Izraela, saopćli su izvori.

Brazilski zvaničnici koji su bili domaćini događaja pokušali su usmjeriti razgovore na ekonomsku saradnju kako bi se uhvatili u koštac s pitanjima poput klimatskih promjena i siromaštva, ali su zemlje, među kojima je i Njemačka, tražile zajedničku izjavu u kojoj se spominju ratovi u Ukrajini i Gazi.

Zamjenik japanskog ministra financija za međunarodne poslove Masato Kanda, koji je prisustvovao u ime ministra finansija, odbacio je stav da je kredibilitet G20 u pitanju.

"Sukobi imaju ogroman utjecaj na globalnu ekonomiju. To utiče, između ostalog, na cijene energenata i hrane. Stoga je očito da se o utjecaju mora razgovarati na G20", kazao je on na konferenciji za novinare nakon sastanka G20, prenosi Reuters.​