Ekonomija

Finansijski gigant Goldman Sachs sprema stotine otkaza

Očekuje se da će Goldman Sachs otpustiti stotine radnika, po medijskim izvještajima, a rezovi u investicionoj banci mogli bi početi već sljedeće sedmice i uticati na zaposlene u cijeloj firmi.

Goldman Sachs je odbio dati komentar, ali je u julu naveo smanjenu dobit u izvještaju o zaradi.

“Donijeli smo odluku da usporimo brzinu zapošljavanja” – rekao je tada glavni finansijski direktor kompanije Denis Coleman.

Investiciona banka je upozorila da će možda morati smanjiti troškove kako se ekonomski izgledi pogoršavaju.

Izvijestili su o smanjenju profita od 48 posto u drugom tromjesečju jer se njihovi klijenti suočavaju s inflacijom, rastućim kamatnim stopama, pandemijom koronavirusa i ratom u Ukrajini. Njegova divizija investicionog bankarstva ostvarila je prihod od 2,1 milijardu dolara, što je pad od 41 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Finansijski gigant sa Wall Streeta obično svake godine smanji od jedan do pet posto svog osoblja koje ne zadovolji rezultatima, a smanjenje za 2022. će vjerovatno biti na nižoj granici tog raspona, rekao je izvor za Reuters.

“Nema sumnje da se tržišna sredina zakomplikovala i da kombinacija makroekonomskih uslova i geopolitike ima materijalni uticaj na cijene imovine, tržišnu aktivnost i povjerenje” – rekao je izvršni direktor Goldman Sachsa David Solomon.

Goldman Sachs je američka multinacionalna investiciona banka i kompanija za finansijske usluge sa sjedištem u New Yorku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare