Svijet

Finansijski skandal drma i Rusiju: Otkud Putinovoj navodnoj ljubavnici imovina od 100 miliona dolara

U najvećem curenju tajnih finansijskih dokumenata dosad, koje obuhvata na stotine aktuelnih i bivših državnih čelnika, dužnosnika i imovinu tešku milijarde dolara, niz je zvučnih imena. Najzvučnije je ipak ime Vladimira Putina, dugogodišnjeg predsjednika Rusije.

Pandorini dokumenti, koje je mjesecima pregledavao i u nedjelju počeo objavljivati Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) s BBC-jem, Guardianom, Washington Postom, Le Mondeom, PBS-om, Süddeutsche Zeitungom, slovensko-hrvatskim istraživačkim portalom Oštro i mnogim drugima, tajni su financijski dokumenti, e-mailovi, fotografije i drugi materijali offshore firmi iz poreznih oaza koje političari, tajkuni i mafijaški šefovi koriste za skrivanje svoje imovine, izbjegavanje poreza ili pranje novca.

Ti dokumenti ne navode Putina kao službenog vlasnika sporne imovine - ali zato otkrivaju tajnu imovinu od čak 100 miliona dolara, uključujući luksuznu nekretninu u Monaku vrijednu 4 miliona dolara, koja pripada stanovitoj Svetlani Krivonogih.

Stan koji je Krivonogih kupila nalazi se u luksuznom kompleksu Monte Carlo Star i gleda na Sredozemno more, odmah ispod čuvenog Kasina Monte Carlo, poznatog iz filmova o Jamesu Bondu. U marini ispod kompleksa članovi kraljevskih porodica, tajkuni i oligarsi redovno uplovljavaju i isplovljavaju na svojim golemim jahtama, piše Washington Post.

No kakve veze ima ova 46-godišnja Ruskinja iz Sankt Peterburga s Putinom?

Za početak, dokumenti otkrivaju da je Krivonogih kupila luksuzni stan vrijedan 4,1 milion dolara u septembru 2003. godine preko offshore firme prijavljene na Britanskim Djevičanskim Otocima nazvane Brockville Development Ltd. - nedugo nakon što je rodila djevojčicu po imenu Luiza Rozova.

Ima li i kćerku?

A ta je djevojčica rođena u vrijeme kad je, prema pisanju ruskog nezavisnog istraživačkog portala Projekt - jednog od rijetkih preostalih nezavisnih medija pod Putinovim autoritarnim režimom - tada 28-godišnja Krivonogih bila u višegodišnjoj tajnoj vezi s Putinom.

Projekt, koji je o tome pisao lani, u međuvremenu je zabranjen u Rusiji.

Krivonogih se, prema pisanju Projekta, sprijateljila s Putinom još krajem devedesetih, prije nego što je on postao predsjednik. S vremenom je, tvrdi Projekt, mlada Ruskinja skromnog porijekla, koja je studirala biznis i radila kao čistačica u trgovini, postala njegova ljubavnica - a otac njene kćeri je niko drugi nego Putin?!

Kakva god bila stvarna priroda njihovog odnosa, informacije koje je predstavio Projekt upućuju na to da su Putin i Krivonogih bili bliski. Naprimjer, putovali su zajedno istim avionom.

Putinov glasnogovornik Dimitrij Peskov lani je, očekivano, negirao tvrdnje Projekta o Putinovoj vezi s Krivonogih i očinstvu njene kćeri. No nova saznanja iz Pandorinih dokumenata implicitna su potvrda da se dotad siromašna Ruskinja nevjerovatno obogatila nakon što se zbližila s Putinom.

Zanimljivo je da je Banka Rusije još 2010. u svojim dokumentima objavila da je Krivonogih, preko svoje firme OOO Relax, jedna od najvećih dioničarki te banke. Ta banka iz Sankt Peterburga kasnije je završila na popisu sankcija američkog ministarstva finansija kao "lična banka za visoke dužnosnike Ruske Federacije".

Njena kći Luiza Rozova, koja danas ima 18 godina, sama je potaknula spekulacije o svom pravom ocu u intervjuima. Sama je priznala da je izuzetno slična Putinu, no odbila je potvrditi ili poreći da je Putin njen otac.

Iako u javnim dokumentima koje su pregledali Projekt i Washington Post njen otac nije naveden, znakovito je da je njeno službeno srednje ime Vladimirovna - a srednje ime se u Rusiji uvijek daje prema imenu oca.

Krivonogih nije odgovarala na upite na ovu temu, kao ni njena kći.

Poveznice između Krivonogih i luksuzne nekretnine u Monte Carlu nalaze se u Pandorinim dokumentima iako je iz njih jasno koliko se Ruskinja trudila prikriti da ona stoji iza kupnje.

Offshore firma Brockville Development Ltd. osnovana je na karipskom otoku Tortola u aprilu 2003., malo manje od mjesec dana nakon što je Krivonogih rodila kćer. Nekoliko mjeseci kasnije firma je kupila nekretninu u Monte Carlu za 3,6 miliona eura, prema dokumentima iz Monaka.

Krivonogih je, otkrivaju Pandorini dokumenti, postala nevjerovatno bogata u roku od samo nekoliko godina. Osim stana u Monte Carlu, stekla je stan u luksuznom kompleksu u svom rodnom gradu Sankt Peterburgu, nekretnine u Moskvi, jahtu i drugu imovinu, u ukupnoj vrijednosti od oko 100 miliona dolara.

Brockville inače ima britanskog upravnog direktora, Eamonna McGregora, koji je firmu formalno i osnovao. Pandorini dokumenti otkrivaju i druge McGregorove bogate klijente iz Monaka, a među njima je i Genadij Timčenko, nekadašnji sovjetski birokrata. Forbes procjenjuje bogatstvo Timčenka na 22 milijarde dolara, a McGregor se brine za njegovu porodicu i poslovnu imovinu najmanje 20 godina.

Timčenko i Putin prijatelji su barem od početka devedesetih, kada je prvi bio trgovac naftom u Sankt Peterburgu, a drugi mladi ambiciozni političar u usponu. Putin je 1991., kao tadašnji čelnik gradskog odbora za vanjske odnose, dao Timčenku dozvolu za izvoz nafte.

Indikativno je i da je Timčenko suosnivač Gunvora, švicarske trgovačke kuće koja izvozi rusku naftu, vrijedne nekoliko milijardi dolara. Moskovski politolog Stanislav Belkovski ustvrdio je 2007. da je Putin koristio aktivnosti firme kao "suvlasnik spavač" - što Gunvor odbacuje kao "smiješno".

Putin je pak rekao da je uspon Timčenka bio "apsolutno bez njegovog učešća". No Obamina administracija je 2014. godine uvela sankcije Timčenku, zajedno s ostalim članovima "najužeg kruga ruskog vodstva". Svi su djelovali u ime Putina, tvrdila je Bijela kuća. Američko ministarstvo finansija navelo je da su "Timčenkove aktivnosti u energetskom sektoru direktno povezane s Putinom", koji "ima ulaganja u Gunvor i možda će imati pristup sredstvima Gunvora".

Pandorini dokumenti ne prikazuju tačno kada je Krivonogih postala "blagotvorni vlasnik" Brockvillea, izraz koji se odnosi na osobu koja u konačnici kontrolira offshore tvrtku ili ima finandijsku korist od nje, čak i ako se u registracijskim dokumentima pojavljuju druga imena. Međutim, otkrivaju da je ona bila stvarni vlasnik barem od 2006. godine.

Još jedna zanimljiva ličnost iz Pandorinih dokumenata je pokojni Petar Kolbin, kojeg kritičari ruskog režima nazivali "Putinov novčanik".

Kolbin je Putinov prijatelj iz djetinjstva koji je zamijenio Timčenka kao direktor i suvlasnik naftne firme International Petroleum Products (IPP) 2003. godine. Kolbinova poslovna karijera imala je strelovit uspon nakon što je Putin postao predsjednik Rusije 2000. Jedna njegova firma bila je dobavljač za plinski gigant Gazprom, a druga za naftni koncern Surgutneftegas.

Kolbinovo bogatsvo s vremenom je naraslo na 550 miliona dolara - a i on ga je, naravno, spremio u tajne račune, jedan u švicarskoj banci koji je otvorio 2002. preko offshore-firme Insize Industries SA, registrirane u Panami, a drugi u singapurskoj podružnici banke HSBC.

Ruske novine Vedomosti otkrile su 2012. da je Kolbin tajni suvlasnik Gunvora s Timčenkom i Šveđaninom Torbjörnom Törnqvistom. Zatvoreni opozicioni lider Aleksej Navalni tvrdi da je pravi vlasnik Gunvora Putin koji je ustvari "najbotatiji čovjek na svijetu". Kolbin je ovo poricao.

U posljednje dvije decenije ruski utjecaj u Monaku je znatno rastao.

"To je postala Moskva na moru. Mentalitet je pokazati se", rekla je za Guardian Dominique Anastasis, lokalna advokatica. Strance, uključujući bogate Ruse, privukli su topla klima i nedostatak poreza, dodao je. "Niko ne pita odakle vam novac. Nema kulture provjeravanja. Ne podnosite poreznu prijavu."

Da će Putin glasiti kao formalni vlasnik offshore firmi, računa ili imovine, i nije bilo za očekivati - ni u ranijim izvještajima o Putinovom navodnom tajnom bogatstvu formalni vlasnik luksuznih nekretnina i tajnih offshore računa nije bio on, već ruska država ili ljudi iz njegovog užeg političko-poslovnog kruga.

Tako je, podsjetimo, za misterioznu palaču na obali Crnog mora, vrijednu više od milijardu dolara, koju je lani otkrio sada zatvoreni Navalni, kao njen pravi vlasnik naveden Putinu bliski oligarh i milijarder Arkadij Rotenberg. Navalni trenutno služi dvoipolgodišnju kaznu poslije politički motivirane presude za pronevjeru nakon što je jedva preživio trovanje novičokom.

Putinov glasnogovornik sve demantira

Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, danas je odbacio navode koji proizlaze iz Pandorinih dokumenta kao "nepotkrijepljene tvrdnje", dodavši kako "nema skrivenog bogatstva u užem krugu predsjednika Putina".

Peskov je rekao kako su Pandorini dokumenti razotkrili Sjedinjene Države kao najveću poreznu oazu na svijetu.

"Ono što privlači pažnju je to koja je zemlja najveća porezna oaza na svijetu. Radi se, naravno, o SAD, rekao je Peskov na dnevnom brifingu za novinare.