Svijet

Finska i Švedska obećale u paketu ući u NATO. Turska se usprotivila njihovim kandidaturama

Finska i Švedska zajedno će se pridružiti u NATO članstvo, izjavili su u petak njihovi premijeri.

Time su pokazali ujedinjenu frontu Turskoj koja se usprotivila njihovim kandidaturama.

Nordijski susjedi podnijeli su zahtjev za članstvo u NATO-u u maju,. Bio je to odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. No, ali su naišli na prigovore Turske koja ih je optužila za pružanje utočišta “terorističkim skupinama”.

Finska premijerka Sanna Marin rekla je u petak da joj je turski predsjednik rekao da ima više pitanja za Švedsku nego Finsku. No, naglasila je da neće ostaviti za sobom Švedsku u tom procesu.

“Naravno, vrlo nam je važno da se Finska i Švedska pridruže NATO-u ruku pod ruku”, rekla je Marin novinarima na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim švedskim kolegom u Helsinkiju.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je 6. oktobra da se njegova zemlja još uvijek protivi kandidaturi Švedske.

“Svaki korak do sada poduzimali smo ruku pod ruku. Niko od nas nema drugih ambicija”, rekao je novi švedski premijer Ulf Kristersson.

On je rekao da će se uskoro sastati s Erdoganom, prenosi HRT.

“Potpuno je legitimno da Turska dobije potvrdu da Švedska poduzima ono na što se obavezala u okviru sporazuma”, dodao je on.

Švedski dnevni list Aftonbladet u petak je citirao izvore koji govore da je Turska pozvala Kristerssona na bilateralni sastanak u Ankari, koji će vjerojatno održati 8. novembra.

Kristerssonov portparol nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentarom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare