problem migranata

Finska u potpunosti zatvara granicu s Rusijom. Premijer bijesan: Nećemo prihvatiti ovo što rade

Finska će u potpunosti zatvoriti svoju granicu s Rusijom na dvije sedmice nakon što je veliki broj tražilaca azila prešao granicu, najavio je u utorak finski premijer Petteri Orpo.

"Ovo je uticaj Rusije i mi to ne prihvatamo", rekao je Orpo na konferenciji za novinare, prenosi finski list Helsingin Sanomat. Dvosedmično zatvaranje granice stupit će na snagu između srijede i četvrtka uvečer i završit će se 13. decembra, piše list.

Potez Helsinkija uslijedio je nakon odluke evropske granične agencije Frontex prošle sedmice da rasporedi graničare i drugo osoblje, zajedno s opremom, kako bi se pojačale aktivnosti finske granične kontrole usred optužbi Finske da Moskva podstiče priliv migranata. Napetost između dvije zemlje eskalirala je otkako je Moskva započela invaziju na Ukrajinu 2022. godine, što je navelo Finsku da se pridruži vojnom savezu NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg optužio je u ponedjeljak Rusiju da koristi migracije kao sredstvo pritiska na Finsku. „NATO je solidaran sa našim saveznikom Finskom“, rekao je on.

Krajem prošle sedmice, finski list Iltalehti izvijestio je da su ruske ambasade počele izdavati vize ljudima s Roga Afrike za ulazak u Rusiju, a zatim nastavak putovanja do finske granice uz pomoć moskovskih sigurnosnih službi.

Kremlj je više puta negirao te tvrdnje, a rusko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da je prethodna odluka Finske da zatvori niz kontrolnih punktova na granici s Rusijom "nedvosmisleno" provokativna.

Poljska je 2021. odbila pokušaje tražilaca azila da pređu njenu istočnu granicu, jer je Bjelorusija planirala poslati hiljade migranata sa Bliskog istoka u EU. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen osudila je Minsk zbog orkestriranja "hibridnog napada" na blok.