Iznenađujući rezultati

Fizičari su došli do zapanjujućeg otkrića: Tvrde da je putovanje kroz vrijeme teoretski moguće 

Prije nekoliko godina, student fizike Germain Tobar sa Univerziteta Queensland u Australiji predstavio je ideju koja bi mogla omogućiti putovanje kroz vrijeme bez paradoksa

Niko dosad nije uspio putovati kroz vrijeme, no pitanje je li takvo putovanje teoretski moguće i dalje intrigira znanstvenike.  

Kroz filmske naslove poput Terminatora, Donnie Darka i Povratka u budućnost, postalo je jasno da putovanje kroz vrijeme izaziva brojne probleme, poput paradoksa djeda – situacije u kojoj bi promjene u prošlosti mogle ugroziti vlastito postojanje. 

Prije nekoliko godina, student fizike Germain Tobar sa Univerziteta Queensland u Australiji predstavio je ideju koja bi mogla omogućiti putovanje kroz vrijeme bez paradoksa. Kroz matematičke proračune, Tobar je sugerirao da se prostor-vrijeme može prilagoditi kako bi izbjeglo stvaranje paradoksa, prenosi Science Alert. 

Nevjerovatno otkriće 

Naprimjer, zamislimo putnika kroz vrijeme koji se vraća u prošlost kako bi spriječio širenje bolesti. Tobarova teorija tvrdi da bi čak i ako bi uspješno spriječio bolest, ona bi pronašla druge načine ili puteve kako bi se proširila, eliminirajući paradoks. Drugim riječima, bez obzira na akcije putnika, događaji bi se prilagodili kako bi izbjegli nesuglasice. 

Iako matematički modeli nude zanimljive mogućnosti, trenutačno je stvarno putovanje kroz vrijeme izvan dosega – vremenski strojevi postoje samo kao teoretski izračuni. No, ako jednog dana postignemo tu mogućnost, Tobarovo istraživanje sugerira da bismo imali slobodu djelovanja u prošlosti bez izazivanja paradoksa. 

Ovo istraživanje ne samo da postavlja teoretske temelje za putovanje kroz vrijeme slobodnom voljom, već i otvara vrata zanimljivim pitanjima o prirodi prostora i vremena u našem svemiru.