gradski rivali

FK Sarajevo ima dugoročne obaveze teške više od 17 miliona maraka. Koliko ukupno duguje Željezničar?

Objavili smo jučer da je Fudbalski klub Sarajevo, prema podacima iz finansijskog izvještaja, u 2023. godini poslovao sa minusom od 3,29 miliona maraka!

Prema podacima za 2023., bordo klub je imao 7,7 miliona KM prihoda, dok su rashodi iznosili čak 11,54 miliona.

Što je još alaramtnije, dugoročne obaveze iznose 17,49 miliona maraka, što je vjerovatno cifra koja se odnosi na posudbe (a ne investicije ili ulaganje) većinskih vlasnika upravljačkih prava.

A gdje je njihov gradski rival Željezničar, kad je u pitanju finansijski izvještaj za 2023. godinu, čije je objavljivanje obavezno u procesu dobijanja takmičarske licence, prema odredbama Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine?

Izvještaj kluba s Grbavice

Kako su objavili s Grbavice, FK Željezničar je u 2023. imao prihode u iznosu od 7,9 miliona maraka.

Rashodi su iznosili 6,3 miliona, odnosno "Plavi" su poslovali u plusu od 1,56 miliona te smanjili ukupne obaveze koje su u jednom momentu prijetile i samom opstanku kluba.

Dugoročne obaveze FK Željezničar iznose 6,4 miliona maraka, drastično manje nego njihov rival s Koševa čije su obaveze, podsjetimo, probile granicu od 17 miliona.

Inače, Željo je 2023. na plaće i ostala lična primanja izdvojio 3,1 milion maraka, a FK Sarajevo nešto više - 3,4 miliona, prema finansijskom izvještaju.

Kompletan finansijski izvještaj FK Željezničar možete pogledati OVDJE.