hoće li titula na koševo?

FK Sarajevo kao nenavođena raketa: Jednom će pogoditi cilj, samo kad i po koju cijenu?

Bordo klub, uz sve svoje "investitore", igračka i trenerska pojačanja, u posljednje tri sezone u jednoj od najslabijih liga u Evropi ne može dalje od četvrtog mjesta

Fudbalski klub Sarajevo, na nesreću po njegove navijače, već godinama izgleda kao nenavođena raketa.

Dovoljno je jaka, moćna i potentna da "rasturi" konkurenciju u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, ali istovremeno, uskraćena za jednako adekvatan segment rukovođenja koji bi taj silni potencijal pretvorio u jedini pravi rezultat - a to je titula prvaka BiH!

I tako već četiri godine, od kojih tri u mandatu aktuelnog rukovodstva, odnosno većinskih vlasnika upravljačkih prava, malezijskog bogataša Vincenta Tana i njegovog partnera iz Hrasnice Ismira Mirvića, formalnog predsjednika FK Sarajevo.

Zakon velikih brojeva

Po zakonu velikih brojeva, "bordo projektil" jednom mora pogoditi cilj i vratiti šampionski osmijeh na lica navijača.

Samo je pitanje kada i po koju cijenu - koliko će još šefova struka, pomoćnika, sportskih i drugih direktora, igrača, plaćenih odšteta za dovođenje, ali i prijevremene raskide ugovora, morati biti angažirano, otjerano, potpisano... dok se ne pogodi dobitna kombinacija.

Jer, ne zaboravite, svaka marka koju FK Sarajevo potroši, fakturiše se klubu, a ne tzv. investitorima ili vlasnicima (udruženje građana ne može imati ni vlasnike ni investitore, već eventualno donatore ili osobe koje posuđuju novac), što se jasno vidi iz finansijskih izvještaja po kojima je samo u posljednje dvije godine div s Koševa poslovao s više od četiri miliona maraka minusa!

To je ipak neka druga tema, mada nimalo manje bitna od bitke za trofeje...

No, pehari pokrivaju sve, pa bi vjerovatno i navijači skrenuli pogled s ovih poraznih finansijskih podataka da uspjeha ima barem na terenu.

Činjenice neumoljive

Međutim, činjenice su neumoljive - FK Sarajevo, uz sve svoje "investitore", igračka i trenerska pojačanja, u posljednje tri sezone u jednoj od najslabijih liga u Evropi ne može maknuti dalje od četvrtog mjesta, uz stravičan bodovni zaostatak.

U posljednje tri sezone, bordo tim je u odnosu na prvake (dva puta Zrinjski i jednom Borac), nabio 89 bodova minusa (odnos bodova 84/46 u 2022., 78/52 u 2023. i 78/53 u 2024. godini), zauzimajući sva tri puta četvrto mjesto!

Hoće li se kolo sreće napokon okrenuti u korist FK Sarajevo u sezoni koja je već pred nama?

Ako je suditi po riječima predsjednika kluba Mirvića - došlo je vrijeme za to!

"Od novog trenera i cijele ekipe očekujemo, prije svega, borbu za titule u domaćim takmičenjima.

Ovo je cilj za narednu i svaku sljedeću sezonu", poručio je prije nekoliko dana Mirvić u objavi na klupskoj web stranici, priznajući da je, eto, i sam "pravio određene greške i propuste".

(Ne)zahvalnog zadatka da pokuša na terenu sprovesti ove riječi u djelo i ispraviti sve greške prihvatio se peti trener u Mirvićenoj eri (ne računajući interna rješenja) - hrvatski stručnjak Zoran Zekić od kojeg se očekuje da na Koševu ostavi značajniji trag kao trener nakon što je prije više od dvije decenije proveo jedno vrijeme u dresu FK Sarajevo kao igrač...

Trenerska vrteška od 2021.

Zoran Zekić - ekipu preuzeo u junu 2024. godine

Simon Rožman - mandat trajao od augusta 2023. do juna 2024. godine

Mirza Varešanović - decembar 2022./juli 2023.

Emir Obuća - oktobar 2022./decembar 2022.

Feđa Dudić - juni 2022./oktobar 2022.

Dženan Usčuplić - maj 2022./juni 2022.

Aleksandar Vasoski - januar 2022./maj 2022.

Goran Sablić - juni 2021./decembar 2021.

Ukupne obaveze

Fudbalski klub Sarajevo je objavio podatke vezane za finansijsko poslovanje u 2023., odnosno finansijski izvještaj, što je obaveza svih klubova u sklopu licenciranja u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine.

Izvještaj pokazuje da je FK Sarajevo u prošloj godini poslovao s minusom od 3,29 miliona maraka!

Tako dugoročne obaveze sada iznose 17,49 miliona maraka, što je vjerovatno cifra koja se odnosi na posudbe (a ne investicije ili ulaganje) većinskih vlasnika upravljačkih prava.

Bez pehara tri godine

Posljednju titulu prvaka Bosne i Hercegovine u Premijer ligi, FK Sarajevo je osvojio 2020. godine.

Posljednji trofej, u Kupu BiH, stigao je u klupske vitrine godinu kasnije.