Gaming

Fortnite se napokon vraća na iPhone, ali samo ako živite u Evropskoj uniji

Epic Games Store dobio je zeleno svjetlo za lansiranje na Appleovim iPhone te iPad uređajima u Europi nakon dvije prethodne odbijenice.

Vlasnici Appleovih iPhone te iPad uređaja u dogledno bi vrijeme ponovno trebali moći instalirati Fortnite.

Naime, Epic Games je od Applea napokon dobio dopuštenje za lansiranje Epic Games Store aplikacije na App Storeu, za sada samo na području Europske unije. Rasplet je to dugogodišnjeg spora između dvaju tvrtku, a svodi se na to da u Epicu nisu sretni s provizijom od 30% koju Apple uzima za svaku mikrotransakciju u Fortniteu.

Prisjetimo se, Fortnite je izbačen s App Storea prije četiri godine nakon što je Epic unutar igre ponudio alternativnu metodu kupovanja, što je bilo protivno pravilima koje je odredio Apple kao vlasnik iOS ekosustava.

Epic Games je bitku protiv Applea izgubio kod američkog suda, no preokret je došao početkom 2024. kad je Europska unija donijela direktivu kojom Apple korisnicima svojih uređaja u EU mora dopustiti korištenje alternativnih trgovina za aplikacije.

Kako je ovo zakonska obaveza, iz Applea su ju morali prihvatiti, na radost ekipe iz Epic Gamesa kojima će sada uzimati 13% nižu proviziju za mikrotransakcije. Međutim, Apple ne bi bio Apple da su cijelu stvar zakomplicirali te prethodno dvaput odbili predložene verzije Epic Games Storea za iOS. Kamen spoticanja bio je izgled tipke za instalaciju aplikacija u EGS, za koji su u Appleu tvrdili da previše sliči tipki Get za instalaciju aplikacija u AppStoreu. No eto – sad je i to nekako izglađeno.

Nema još precizno određenog datuma za lansiranje Epic Games Storea i Fortnitea na iOS-u, ali iz Epica kažu kako će se to dogoditi kroz sljedećih nekoliko mjeseci.