U nevjerici

Forto o blokadama: Odričemo se novca koji značajno može utjecati na život građana i konkretne projekte

Lider Naše stranke Edin Forto najavio je da će ove godine započeti realizacija projekta izgradnje novog međudržavnog mosta preko rijeke Tare na lokaciji Hum - Šćepan Polje.

"Cesta se nalazi na proširenoj mreži evropskih cesta i mogu se dobiti značajna sredstva. Nedavno sam išao u Budvu tim putem i svaki put insistiram da svi idu tom cestom da vide bruku i sramotu, kako su povezana dva glavna grada. Danas smo najavili raspisivanje tendera za most u Šćepan Polju, to je početak rješavanja cijele sporne rute. Ono što se treba dogoditi je finansiranje sa Svjetskom bankom, radi se o 100 miliona eura, koji će riješiti dio od Šćepan Polja do skretanja kod Foče, ali i popraviti cestu od Foče do Sarajeva. Ova cesta se najavljuje od 1983., otišlo je u legendu, nešto poput pruge u Hrasnici. Riješili smo Hrasnicu, riješit ćemo i ovo."

Komentarisao je i situaciju u Srebrenici povodom lokalnih izbora:

"Da bi bošnjački kandidat imao šansu mora biti jedan i to je jasno, i iskreno se nadam da će biti jedan kandidat u Srebrenici ne zato jer nekog preferiram, već zato što mislim da bošnjački kandidati koji su pobjeđivali u prošlosti su zagovarali u Srebrenici politiku suživota i pomirenja, zbog toga bi bilo dobro da se okupe oko jednog kandidata i da on pobijedi."

O odnosu vladajućih partija na državnom nivou rekao je:

"Koalicija je puno puta proglašena završenom, ali Vijeće ministara održava sjednice, parlament funkcioniše. Ne mogu da vjerujem da ćemo se odreći bespovratnih sredstava koja značajno mogu uticati na život građana i konkretne projekte."

Ipak, kaže da blokade postoje, ali da su one stvar političkog pritiska na koji se neće pristati: "Ja to zovem politički pritisak. Bilo kakva ucjena ili politički pritisak neće proizvesti ništa. Ako neko ne uputi budžet, a to mu je posao, on mora znati da takvo ponašanje ima svoju cijenu", rekao je Forto, saopćeno je iz Naše stranke.