šef stranke

Forto o mogućem imenovanju Vukoje: Naša stranka će glasati u skladu s nalazom komisije koja je rangirala kandidate

Edin Forto je u gostovanju na BHRT govorio o eventualnom imenovanju Marina Vukoje na novog sudiju u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Kao predsjednik Naše stranke, rekao je da će NS na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH glasati u skladu sa nalazom komisije koja je rangirala kandidate.

"Bilo je puno priče oko toga kakva je procedura, da li je ona ispravna. Postoji mogućnost da se unaprijedi procedura i radi smo da u tome učestvujemo. Naša stranka je kroz klub u Federalnom parlamentu predložila da se izmijeni procedura", kaže Forto.

Za Vukoju, kojem se spočitava bliskost HDZ-u, kaže da "nema konkretno mišljenje o njemu".

Smatra da nije dobro da bude direktno politički involviran, ali je naglasio da imenovanjem u Ustavni sud svaka politika prestaje.

Aktuelni ministar komunikacija i prometa BiH odgovofiko je i na pitan je da lije moralno da Vlada FBiH da produži mandat vršiocu dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) Vahidinu Munjiću koji je pod istragom u akciji "Black Tie 2".

"Mislim da po isteku ovog v.d. perioda od tri mjeseca potrebno da se ispoštuje sve.

Ne samo ovo o čemu govorite u smislu istrage, nego i u smislu etničke strukture koja je potrebna u FBiH", izjavio je Forto.