ohrabranje pred pregovore

Forto razgovarao sa šefom ALDE-a: Evropski liberali žele proširenje EU do 2029. godine

Edin Forto, predsjednik Naše stranke, razgovarao je danas s predsjednikom i generalnim sekretarom Evropskih liberala (ALDE), Ilhanom Kyuchyukom i Didrikom de Schaetzenom.

Evropski liberali su treća po snazi politička grupacija u Evropskom parlamentu, a s njihovim predstavnicima Edin Forto je razgovarao o putu BiH u EU te o tome šta Naša stranka može učiniti za njihovu kampanju povodom evropskih izbora.

„Primili smo čestitke od Evropskih liberala za naše napore da otvorimo pregovore, ali i ohrabrenje da nastavimo ovo što smo započeli te da vrlo jasno imenujemo sve one koji budu kočili taj put. Razgovarali smo o perspektivama za BiH o proširenju i pristupanju EU. Evropski liberali su na svom posljednjem Kongresu zahtijevali od Evropske komisije da se proširenje EU desi 2029. godine za cijeli Zapadni Balkan, uključujući, naravno, i BiH.

Predstoje evropski izbori, a Naša stranka će kao punopravna članica ALDE-a pomoći našim sestrinskim strankama u Savezu evropskih liberala, jer glas za njih je glas za BiH u EU", poručio je Forto i pozvao sve naše državljane koji mogu glasati na Evropskim izborima da glasaju za stranke članice ALDE-a.