PREDSJEDNIK NAŠE STRANKE

Forto se naoštrio: Naši prethodnici su po zatvorima, uništili su reviziju presude protiv Srbije. Eto ko je izdajnik

Edin Forto, predsjednik Naše stranke, komentarisao je nove secesionističke poteze koji se povlače iz RS i konstatirao je da je Bosna i Hercegovina neupitna i o njenom opstanku ne može biti pregovara.

"Niko ne može pričati o tome hoće li BiH biti ili ne. I treba okrenuti brod koji se zove Bosna i Hercegovina u neku mirnu luku kao što je EU, kao što je NATO", istakao je Forto.

Odgovorio je i na optužbe za izdaju koje se upućuju na račun stranaka Trojke: „Trojka je osigurala zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s EU, međunarodni zvaničnici su rekli da je u posljednjoj godini urađeno više nego u prethodnih deset, zvaničnici koje je Trojka podržala su se izborili za Rezoluciju. S druge strane, naši prethodnici su uništili reviziju presude protiv Srbije, njihovi zvaničnici su po zatvorima. To nam govori ko je patriota a ko izdajnik.“

Naglasio je važnost usvajanja reformi za plan rasta u kojem je za BiH rezervisano dvije milijarde maraka. Radi se o 113 mjera od kojih je sa zahtjevima Evropske komisije usaglašeno 110. Potrebno je usvojiti budžet da bi prvih oko sto miliona KM bilo povučeno.

Podsjetio je i na priključenje BiH projektu Digitalna Evropa: „Imamo mogućnost aplicirati za 1,5 milijardi maraka namijenjenih digitalizaciji. Bili smo jedina država bez pristupa tom fondu, bili smo posljednji u procesu digitalne transformacije, posljednji smo pokrenuli digitalizaciju radio i TV signala. U ovom trenutku pokušavamo da ne budemo najgori pa bih volio da mi ove patriote objasne šta su radili do sada. U narednom periodu ne samo da želimo da sustignemo druge, nego da se malo i takmičimo. Niko mi ne može reći da su Srbija, Crna Gora i Makedonija bolji od BiH. Ali, na papiru, od digitalne Evrope do usvajanja evropskog zakonodavstva trenutno su daleko ispred nas. Šta su radili prethodnici?“

Forto je organizovao i sastanak rukovodstava BiH i FTV-a na kojem je potpisan sporazum o raspodjeli sredstava između te dvije kuće zahvaljujući kojem će oko 800 radnika moći dobiti plate koje već predugo kasne.

No, kako kaže Forto: „Da bismo generalno stabilizirali poslovanje ove dvije kuće moramo imati novi zakon i početi prikupljati pretplatu u cijeloj BiH na jedinstven način.“

On vjeruje da je to moguće postići jer stabilan javni emiter jedan je od prioriteta za priključenje EU, saopćeno je iz Naše stranke.