Marakeš

Forto: Više ne tražimo donacije nego ih dajemo

Forto je izjavio da je vrijeme da promijenimo razmišljanje jer je prošlo vrijeme kada je Bosna i Hercegovina trebala donacije i pomoć fondova kao što je IDA

Potpredsjednik za Razvojno finansiranje i IDA fondove Svjetske banke Akihiko Nishio poručio je na današnjem sastanku s delegacijom Bosne i Hercegovine, predvođenom ministrom komunikacija i prometa Edinom Fortom, da je BiH postigla impresivan napredak od ratom razorene zemlje i korisnice pomoći do zemlje donatora IDA fonda, što je postala u ovoj godini.

Forto je izjavio da je vrijeme da promijenimo razmišljanje jer je prošlo vrijeme kada je Bosna i Hercegovina trebala donacije i pomoć fondova kao što je IDA.

"Danas smo mi država koja je sposobna podržati razvoj zemalja kojima je pomoć IDA fonda potrebna, baš kao što je nama bila u poslijeratnom periodu", naveo je Forto.

Sastanak je održan u Marakešu u okviru Godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem ministar Forto učestvuje u ulozi zamjenika guvernera BiH u Svjetskoj banci.

Tokom sastanka je kao jedan od najznačajnijih zajedničkih projekata u BiH istaknuta obnova Starog mosta u Mostaru, te je najavljeno da će u julu naredne godine biti obilježeno 20 godina od njegove obnove i isto toliko godina uspješne saradnje BiH i Svjetske banke.

Nishio je naglasio da je Bosna i Hercegovina jedinstven primjer koji trebaju slijediti i druge zemlje jer je od donedavnog korisnika Fonda došla do statusa donatora pokazavši zrelost i spremnost da podrži razvoj drugih zemalja putem IDA fonda, što je još jedan pokazatelj ekonomskog napretka, značajnog i za proces evropskih integracija, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.