ministar saobraćaja

Forto: Željeznice postaju žila kucavica bh. ekonomije, a digitalna transformacija tek počinje

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto je drugog dana Sarajevo biznis foruma govorio na panelima „Željeznička infrastruktura i povezanost za održivu budućnost“ i „Digitalizacija“.

Kazao je da je Bosna i Hercegovina imala investicioni ciklus ulaganja u autoceste i sada je vrijeme da počnemo ulagati u željeznice.

"Potrebno je pronaći modele za finansiranje, ali i političku volju da krenemo hrabro u zelenu tranziciju i željeznice učinimo žilom kucavicom bh. ekonomije", rekao je ministar Forto na čiju je inicijativu Sarajevo biznis forum otvoren upravo panelom o ulaganjima u željezničku infrastrukturu.

Šef Odjela za saradnju Delegacije EU u BiH Stefano Ellero je rekao da zapadni Balkan ima veliku priliku: „Plan za rast je velika ponuda za zapadni Balkan, sa šest milijardi eura na raspolaganju. Imamo pet miliona eura bespovratnih sredstava za poticanje investicija, ali potrebna je politička volja i angažiranost za privlačenje ovih sredstava.“

Direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek je naglasio da je 80 posto investicija u promet na zapadnom Balkanu bilo usmjereno na ceste i da su potrebne reforme za modernizaciju željezničke infrastrukture i povezivanje regije - saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kada je riječ o digitalnoj transformaciji koja je bila tema drugog panela, ministar Forto je istaknuo da je BiH još 2006. počela s regulacijom zakonodavstva koje predviđa digitalno potpisivanje, ali nažalost nije mnogo postigla u digitalnoj transformaciji.

"Moj zadatak je da digitalna transformacija ne bude samo skup fraza poput 'pametni gradovi' ili 'zelena energija'. Od digitalne transformacije korist moraju imati i građani i firme. Stoga u ovoj ranoj fazi naše digitalne transformacije zahtijevam da se izoliraju neki vidljivi procesi koji smetaju građanima i firmama poput CIPS potvrda. Digitalna transformacija u BiH suštinski tek počinje", rekao je ministar Forto na kraju svog izlaganja.

Vršitelj dužnosti generalnog direktora BH Telecoma Amel Kovačević je naglasio da je BH Telecom vodeći telekom operator u BiH i ima ulogu lidera u procesu digitalne transformacije u našoj zemlji.

"BH Telecom ulaže u infrastrukturu za razvoj digitalnog društva pa ćemo u narednom periodu značajna sredstva investirati u najkvalitetniji digitalni širokopojasni internet", naveo je on.

Državna sekretarka Ministarstva za digitalnu transformaciju Republike Slovenije Aida Kamišalić Latifić je čestitala BiH na pristupanju programu Digitalna Evropa, te naglasila da su se u Sloveniji suočili s izazovom razvoja digitalnih vještina i fokusirali se na infrastrukturu i nove digitalne usluge - navodi se u saopćenju.