Pogledajte

Fotografije najbolje opisuju humanitarnu katastrofu u Gazi: Ljudi i djeca satima čekaju u redu kako bi dobili obrok

Palestinci u Pojasu Gaze i dalje se suočavaju s nestašicom hrane zbog izraelskih napada i opsade nad palestinskom enklavom.

Stanovnici Gaze svaki dan sa kanticama i posudama u rukama satima čekaju u dugim redovima kako bi dobili obrok koji život znači.

Među ljudima u redovima nalazi se i veliki broj djece koji pokušavaju doći do hrane kako bi preživjeli u teškim ratnim uvjetima.

Oko 2,3 miliona Palestinaca bori se s glađu u Gazi koja je pod napadima Izraela od 7. oktobra i koji je izazvao glad u regiji ne dozvoljavajući ulazak humanitarne pomoći.

Stanovnici Gaze čak pokušavaju preživjeti tako što nerijetko prave hljeb od stočne hrane, jer ne mogu pronaći brašno.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je najmanje 33.729 Palestinaca, dok je povrijeđeno 76.371.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.