problemi stižu

Francuska okrenula leđa saveznicima. Podržala Sud u Hagu protiv Netanyahua

Francuska podupire Međunarodni kazneni sud (ICC) i borbu protiv nekažnjivosti, saopćilo je njeno ministarstvo vanjskih poslova nakon što je tužitelj suda zatražio nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i drugih zbog navodnih ratnih zločina. U ponedjeljak je tužitelj ICC-a Karim Khan objavio da je zatražio naloge za hapšenje Netanyahua, njegovog ministra odbrane Yoava Gallanta i tri čelnika Hamasa, uključujući njegovog vođu Yahya Sinwara.

Izda li sud takve naloge, gotovo sve zemlje Evropske unije mogle bi biti dovedene u diplomatski težak položaj.

"Francuska podupire Međunarodni kazneni sud, njegovu neovisnost i borbu protiv nekažnjivosti u svim situacijama", reklo je ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju kasno u ponedjeljak.

Dok je američki predsjednik Joe Biden pravni korak protiv izraelskih dužnosnika nazvao "nečuvenim", francusko ministarstvo vanjskih poslova zauzelo je drukčiji stav. Ponovno je osudilo Hamasov "antisemitski masakr" 7. oktobra te upozorilo i na moguća kršenja međunarodnog humanitarnog prava u izraelskoj invaziji na pojas Gaze.

"Što se tiče Izraela, na predraspravnom vijeću suda je da odluči hoće li izdati ove naloge, nakon ispitivanja dokaza koje je iznio tužitelj…", saopćilo je ministarstvo. Italija i Njemačka su ocijenile da je neprihvatljivo stavljati u isti koš izraelsku vladu i Hamas. Britanija je ocijenila da taj potez neće pomoći u zaustavljanju borbi, izvlačenju talaca ili dopremi humanitarne pomoći.