SUPROTAN STAV OD SAVEZNIKA

Francuska podržava odluku suda nakon traženja naloga za hapšenje izraelskih zvaničnika i čelnika Hamasa

Francuska je saopćila da podržava Međunarodni krivični sud nakon što je tužilac Karim Khan podnio zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, ministra odbrane Yoava Gallanta i trojice čelnika Hamasa.

"Što se tiče Izraela, na pretpretresnom vijeću suda će biti da odluči da li će izdati ove naloge, nakon što ispita dokaze koje je iznio tužilac u prilog njegovim optužbama", saopćilo je u ponedeljak francusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Dodaje se da Francuska "podržava Međunarodni krivični sud, njegovu nezavisnost i borbu protiv nekažnjivosti u svim situacijama".

Zvanični Pariz je također podsjetio da "više mjeseci upozorava" na neophodnost striktnog poštivanja međunarodnih humanitarnih zakona, a posebno na "neprihvatljiv nivo civilnih žrtava u Pojasu Gaze i nedostatak humanitarnog pristupa".

Stav Francuske predstavlja značajno odstupanje od pozicija njenih zapadnih saveznika, poput Velike Britanije i Italije, kao i SAD, čiji je predsjednik Joe Biden odluku nazvao "nečuvenom".

Francuska se ističe kao jedna od rijetkih zapadnih zemalja koje su spremne zauzeti čvršći stav prema Izraelu, uključujući kritikovanje američkog veta na rezolucije o prekidu vatre u Vijeću sigurnosti UN-a i zalaganje za trenutni prekid vatre.