MINISTAR POLICIJE TVRDI

Francuska se suočava s rizikom od nasilja zbog vanrednih izbora

Francuska bi mogla vidjeti građanske nemire i nasilje koje je povezano s izborima, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin u ponedjeljak dok kampanja ulazi u posljednju sedmicu prije prvog kruga glasanja.

"Moguće je da će doći do izuzetno jakih tenzija", rekao je Darmanin za radio RTL, dodajući da se vlasti spremaju za "veoma zapaljivu" situaciju, a glasanje će se održati manje od mjesec dana prije Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Predsjednik Emmanuel Macron, koji je šokirao naciju odlukom da raspusti Nacionalnu skupštinu ranije ovog mjeseca, nije na glasačkom listiću, ali za mnoge glasače izbori se doživljavaju kao referendum o sudbini predsjednika koji se nekada smatrao sposobnim da prevaziđe političke podjele, ali čiji je rejting pao nakon nekoliko političkih kriza.

"Vjerujem vam", poručio je Macron biračima u 'pismu Francuzima' objavljenom u nedjelju u kojem je nastojao da ih privuče za svoj tabor, zaostajući u anketama za krajnjom desnicom i novoformiranim ljevičarskim savezom, kao posljednjom nadom za stabilnost, dodajući: "Nisam slijep: svjestan sam demokratske slabosti."

Macron je također ponovio da će ostati na funkciji do isteka mandata 2027. godine, bez obzira na ishod izbora.