uoči Olimpijade

Francuske vlasti nastavljaju da protjeruju beskućnike i tražioce azila iz Pariza

Francuske vlasti nastavile su da protjeruju beskućnike, uključujući tražioce azila, iz Pariza uoči Olimpijskih igara, koje počinju sljedećeg mjeseca, navodi se u izvještaju nevladine organizacije „Le Revers de la Medaille“.

„Protjerivanje je počelo prije godinu dana, a 12.545 ljudi je protjerano iz Pariza u periodu 2023-2024, što je povećanje od 38,5 posto u odnosu na 2021-2022“, saopštila je francuska nevladina organizacija Le Revers de la Medaille.

Prema izvještaju objavljenom u ponedjeljak ove akcije ciljaju na "nepoželjne" populacije kao što su tražioci azila, porodice koje žive u nesigurnim uslovima i zavisnici o drogama.

„Vlasti su rasturile šatorske kampove u glavnom gradu u koje su se sklonili neregularni migranti i spriječili ih da se vrate na ista mjesta, a da im nisu pružili sigurnije rješenje i sklonište“, dodaje se.

Organizacija je predložila da se širom zemlje uspostavi 20.000 skloništa, uključujući 7.000 u Ile-de-Franceu, kao i humanitarni centar za one koji su iseljeni iz Pariza.

Naglašeno je da te populacije ne bi trebalo protjerati iz Pariza bez trajnog rješenja.

Francuska se sprema da bude domaćin Olimpijskih igara u Parizu od 26. jula do 11. avgusta.