Magazin

Francuski predsjednik na ljetovanju sa suprugom: Macron pokazao mišiće

Macron

Osvanule su fotografije s odmora predsjedničkog para Francuske, dok su uživali vozeći se na jet-skiju i roneći oko otoka Porquerolles. 45-godišnji Emmanuel Macron pokazao je trbušnjake i nasmiješen sjedio sa 70-godišnjom suprugom Brigitte na brodu dok su razmjenjivali nježnosti.

Inače, kada se Emmanuel Macron prvi put kandidirao za predsjednika prije pet godina, dobar dio javnosti najviše se zainteresirao za razliku u godinama između njega i supruge Brigitte. Naime, ta je bivša učiteljica od svog supruga starija pune 24 godine.

On je najmlađi francuski predsjednik u historiji, a ona je pak najstarija prva dama.

U braku su od 2007. godine, a Brigitte iz prethodnog braka ima troje djece i sedmero unučadi. Par se upoznao kad je Macron imao samo 16 godina, a zbližili su se navodno tokom pripremanja jedne školske predstave.

Brigitte je bila nastavnica francuskog jezika u katoličkoj srednjoj školi La Providence u Amiensu, a mladi se Macron odmah zaljubio u nju. Oboje su porijeklom iz Amiensa, a ona potječe iz porodice poznatih proizvođača čokolade i slastica.

Njihova je veza postala službena kad je on navršio 18. Ona je tad ostavila svog muža. U knjizi koju je objavio prošle godine Macron je sam opisao svoju vezu s Brigitte kao tajnu i često pogrešno protumačenu.

Pola godine nakon izbora Macron je s javnošću podijelio da on i supruga nastoje očuvati uravnotežen porodični život te ostaviti i malo slobodnog vremena za sebe, zbog čega jednom sedmično odlaze na romantičnu večeru.

Za Paris Match je ispričao da su on i Brigitte rezervirali jednu večer sedmično samo za sebe, a da je subota navečer rezervirana za porodicu, ako nema državničkih obveza.

"Ne ostajemo kod kuće. Poznate su nam sve protokolarne i ostale obveze, no želimo sačuvati svoj dio slobode", rekao je.

Čini se da to pali jer su i drugi mandat dočekali u sretnom braku.

Otkako je prva dama Brigitte je razljutila Francuze svojim nepoštovanjem protokola, odnosno zato što se "uvijek gura" da stoji uz predsjednika, a ne iza njega, kako nalažu pravila. Osim toga, zamjerali su joj i stil odijevanja, koji je po kritičarima premladenački i neprimjeren.