govorio za raport

Fuad Čolpa, član Izvršnog odbora NSBiH: Milošević izabran jednoglasno, Kodru i Hadžibegića nisu nametnuli Bošnjaci

Želio bih da i zbog Saveza i naroda u BiH Savo Milošević uspije sa reprezentacijom i plasira se na Evropsko prvenstvo, ističe Čolpa

Faruka Hadžibegića i Mehu Kodru nisu nametnuli bošnjački članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, kao što ni sada imenovanje Save Miloševića nije isključivi izbor članova IO-a iz Republike Srpske, kaže za Raport Fuad Čolpa, član Izvršnog odbora NSBiH.

Time je komentirao glasine da su prethodna dva selektora bila "izlaženje u susret Bošnjacima u Izvršnom odboru" (ili, kako je to formulisano u Statutu NSBiH, članovima Izvršnog odbora iz kantonalnih saveza), pa je "sada taj izbor prepušten članovima iz manjeg bh. entiteta".

Direktor pregovara

"Mena takve priče ne zanimaju. Nema nikakvog uporišta u takvim pričama niti je bilo razgovora u tom pravcu. Mislim da nema mjesta takvim tvrdnjama.

Konkretno, direktor reprezentacije (Zvjezdan Misimović, op. a.) je taj koji obavlja razgovore s pojedinim trenerima, nama se to prezentira. Mi na kraju donosimo odluke o imenovanju selektora", pojašnjava Čolpa za Raport.

A na pitanje da li je Izvršni odbor odluku o imenovanju Miloševića donio jednoglasno, Čolpa kaže:

"Da, odluku o selektoru smo donijeli jednoglasno".

Kaže da su na sjednici spominjana i imena drugih trenera, koji su bili u krugu kandidata.

Na kraju je izbor pao na 50-godišnjeg Bijeljinca, koji se fudbalski afirmirao u Srbiji.

"Na Izvršnom odboru bilo je nekoliko imena u opticaju. Spominjani su još neki treneri. Uostalom, bilo je o tome pisano i u medijima.

Procijenjeno je da je Milošević najbolji izbor u ovom trenutku", ističe Čolpa.

Dao je i vlastito mišljenje o novom selektoru.

Savo ima pedigre

"Savo Milošević ima jak fudbalski pedigre. Bio je vrhunski igrač. Kao čovjek, koliko znam, nema nikakvih problema.

Kao trener, ima osvojen Kup s Partizanom. Možda mu fali još neki trofej, ali od onog što je ponuđeno mislim da je najbolji izbor. Možda bude agilniji kao selektor, možda se ovom treneru posreći da nas odvede na veliko takmičenje.

Želio bih da i zbog Saveza i naroda u BiH Savo Milošević uspije sa fudbalskom reprezentacijom i plasira se na Evropsko prvenstvo", ističe Čolpa.

Interesiralo nas je i da li je na sjednici Izvršnog odbora bilo riječi o Vahidu Halilhodžiću s obzirom na to da je Veležova legenda bila prvi izbor predsjednika NSBiH Vice Zeljkovića?

"Samo je bila informacija da su obavljeni razgovori u tom pravcu, ali da nije došlo do dogovora s Halilhodžićem", objašnjava Čolpa.

Svako ima pravo da kaže šta misli

Na mnogobrojne kritike u javnosti radom i odlukama Izvršnog odbora Nogometnog saveza, Čolpa odgovara riječima:

"Ne bih to puno komentirao. Svako ima pravo da kaže šta misli, kako javno, tako i po društvenim mrežama skriveno.

U svakom slučaju, to ne bih komentirao".

Imamo finansijski limit

Govoreći o finansijskoj strani dogovora s Miloševićem, Čolpa kaže da su dobro poznati limiti Nogometnog saveza BiH (ranije je govorio o 20.000 eura mjesečno, kao maksimum koji Savez može izdvojiti za selektora).

"Postoji taj limit plus nekih 20 posto za koliko se može premašiti budžet za određenog selektora.

U ovom slučaju taj limit nije premašen. Milošević se uklopio u budžet. Poznavajući ga, mislim da on nije osoba koja bi zakerala i tražila nešto više od predviđenog", rekao je Čolpa.