Vanredna informacija

FUCZ o akciji na Bregavi: Nismo pronašli drugo tijelo, lokalci pomažu u pretraživanju korita rijeke

Rukovodilac Federalne uprave civilne zaštite u pripravnost je stavio i Dron tim, koji će po potrebi biti angažiran tokom sutrašnjeg dana

Tokom akcije pronalaženja dvije nestale osobe u rijeci Bregavi u Stocu, lociran je automobil u kojem se nalazilo jedno beživotno tijelo, potvrdili su iz Federalne uprave civilne zaštite.

"U jutarnjih satima (08.30) članovi ronilačkih timova za pronalazak unesrećenih su započeli pripremne radnje i kontrolne zarone na rijeci Bregavi. Prema informacijama dobivenim do 12.00 sati od PS Stolac, CZ Stolac i člana ronilačkog kluba "Mostar", automobil je lociran u rijeci i pokrenuta je akcija izvlačenja uz pomoć dizalice kompanije "Hering". U toj akciji izvučen je automobil u kojem se nalazilo jedno beživotno tijelo. S obzirom da nije pronađena druga nestala osoba ronioci su odradili pretragu terena oko mjesta pronalaska automobila, no druga osoba nije pronađena", saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Naglasili su da je u toku daljnja koordinacija akcije vezana za pronalazak druge nestale osobe.

U akciju spašavanja je uključeno i lokalno stanovništvo (20 ljudi) koje kreće u pretraživanje korita i uz korito rijeke Bregave.

Rukovodilac Federalne uprave civilne zaštite u pripravnost je stavio i Dron tim, koji će po potrebi biti angažiran tokom sutrašnjeg dana.

Tokom dana, Operativni centar Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona je u stalnom kontaktu sa članovima timova za pronalazak unesrećenih, kao i sa CZ Stolac. U aktivnostima oko pronalaženja nestalih osoba u rijeci Bregavi sudjeluju: Federalne specijalizirane jedinice Civilne zaštite za spašavanje na vodi i pod vodom, Policija Stolac, DVD Stolac, dva ronilačka kluba iz Mostara, GSS Čapljina, GSS Čitluk i GSS Ljubuški, navodi se u vanrednoj informaciji o akciji pronalaženja dvije nestale osobe u Stocu.