pepe najstariji na turniru

Fudbaler koji je psovao, vrijeđao i udarao Džeku ispisat će historiju Eura

Još samo nekoliko dana dijeli nas od početka Eura 2024. i sve ekipe sada su smanjene na maksimalnih 26 igrača.

Dobne razlike u selekcijama su ove godine ogromne, a najmlađi igrač koji putuje u Njemačku trenutno je čak 25 godina mlađi od najstarijeg odabranog igrača. Štaviše, oba bi igrača mogla oboriti rekorde u Njemačkoj.

Senzacija Barcelone Yamal najmlađi je igrač koji učestvuje na Euru. Samo dan prije finala turnira proslavit će sedamnaesti rođendan, a bude li zaigrao, postat će najmlađi igrač koji je ikada dobio minutažu na Euru.

Taj rekord trenutno stoji u imenu Kacpera Kozlowskog, Poljaka kojeg je Brighton posuđivao Vitesseu posljednje dvije sezone. Imao je 17 godina i osam mjeseci kada je 2021. igrao protiv Španije za svoju domovinu.

Rekord za najstarijeg igrača ikad u akciji također bi mogao biti oboren. Pepe, 136-struki reprezentativac iz Porta, jedini je igrač koji ima 40 i više na završnom turniru u Njemačkoj.

Zapravo, pobjednik Europskog prvenstva 2016. proslavio je svoj 41. rođendan još u februaru i mogao bi postati prvi igrač ikada koji je igrao u toj dobi.

Pepea pamte i navijači naše reprezentacije protiv koje je odigrao nekoliko duela, u kojima je imao i okršaje sa kapitenom Zmajeva Edinom Džekom.

Pamti se i njihov obračun iz Lige prvaka 2019. godine, kada je Pepe srušio Dijamanta.

Najstariji igrač s dosadašnjom minutažom je Gabor Kiraly, koji je 2016. s 40 godina stao na mađarski gol u svojoj karakterističnoj sivoj trenerci.