EURO 2024

Kosovo se žalilo UEFA-i zbog šovinističkih i rasističkih poruka na utakmici Srbija – Engleska

Fudbalski savez Kosova uputio je Evropskoj fudbalskoj federaciji (UEFA) zvaničnu reakciju zbog isticanja zastava, slogana i skandiranja srpskih navijača sa političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova, tokom utakmice Srbija - Engleska na EURO 2024.

“Nesmetano prikazivanje ovakvih poruka na velikom događaju kao što je EURO 2024 je besmisleno i apsurdno. Ovakvim povicima dokazuje se mržnja koja se u javnom mnjenju Srbije usađuje prema susedima”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Fudbalskog saveza Kosova.

FSK je u žalbi, koju je s potrebnim dokazima dostavio UEFA-i, zatražio stroge disciplinske mere protiv Fudbalskog saveza Srbije, kao ponavljača ovakvih slučajeva.

Istovremeno, FSK od organizatora zahteva oprez kako bi se izbeglo isticanje ovakvih transparenta u budućim utakmicama, jer predstavljaju ozbiljno kršenje pravila UEFA-e.

“Pozivi protiv države Kosovo na velikom događaju kao što je EURO 2024 su motivacija za nacionalističke grupe i ugrožavaju krhku bezbednost regiona. Fudbalski savez Kosova čvrsto stoji u odbrani vrednosti fudbala i promocije onoga što UEFA predstavlja: ​​jedinstva, inkluzivnosti i strasti za fudbalskom igrom, ali u isto vreme odlučno štiti dostojanstvo države koja je nastala uz mnogo truda i odricanja”, navodi se u saopštenju.

Napominje se da osobama sa ponašanjem i filozofijom mržnje prema drugom narodu i državi nije mesto u fudbalskim arenama.