replika na odgovor

FUP ‘demantom’ samog sebe potvrdio pisanje Raporta. Pomoći ćemo im otkriti i cilj našeg članka

Vahidin Munjić, direktor FUP-a

Nakon što je Raport objavio šokantno pismo direktora Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanje pri FUP-u Mladena Milosavljevića, danas se oglasio u FUP.

U zanimljivoj reakciji u kojoj se pokušava demantirati Raport, odnosno u kojoj FUP pokušava demantirati faktički sam sebe jer je pismo i nastalo u FUP-u, rukovodioci ove policijske agencije optužuju Raport za iskrivljivanje činjenica te aludiraju na neke skrivene namjere.

O čemu se zapravo radi?

Raport je sinoć objavio pismo koje je Milosavljević uputio Tužilaštvu KS nakon što je izvršen pritisak na FUP da završi vještačenje mobitela uhapšenog bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića.

U tom pismu Milosavljević navodi kako FUP ima problem jer nema više licence za uređaje koji se koriste za vještačenje mobilnih telefona te da zbog toga ne mogu ni provesti naredbu, a istakao je da ne zna ni kad bi problem uopće mogao biti riješen.

"Obavještavamo vas da trenutno ne posjedujemo licencu za forenzički program Magnet Axiom koji služi za analizu računarskih sistem odnosno da je ista istekla 31.08.2023. godine. Bez navedenog programa mi nismo u mogućnosti izvršiti vieštačenja tražena Naredbama. Trenutno smo u proceduri nabavke licence, međutim nismo sigurni koliko će ta procedura trajati", naveo je Milosavljević u pismu koje smo citirali.

Raport je naravno citirao ovo pismo, članak možete pronaći ovdje, nije mu dodavao niti iskrivljivao dijelove - jer nije bilo potrebe: pismo je samo po sebi šokantno. Evo ponovit ćemo ga za one koji ga nisu vidjeli:

Naravno, da smo kao medij problematizirali konsekvence ovog slučaja, jer sigurno je da Hadžibajrić nije jedini slučaj koji je na čekanju te postavili pitanje šta će biti s novim slučajevima koji se pojave.

Isto tako, naveli smo, a iza čega stojimo i sada, da je skandalozno da se FUP doveo uopće u tu situaciju iako oni u svom 'demantu' navode da krivica nije na njima. Raport je stava da ozbiljne policijske agencije ne bi trebale ovisiti o jednom dobavljaču i biti taoc trećih strana.

No, vratimo se 'demantu'.

U toj svojoj reakciji FUP prvo potvrđuje dakle sve ono što je Raport prenio iz navedenog pisma koje potpisuje Milosavljević. Potom objašnjavaju kako se ova važna policijska agencija našla u problemu.

"Problem sa navedenim licencama, aktuelan je posljednjih nekoliko godina, i do sada je Federalna uprava policije, na različite načine, uspijevala premostiti navedene probleme. Iznimno je važno istaći podatak da je prošle godine vlasnik licenci (firma Cellebrite, odnosno država Izrael) obustavio licence za sve (policijske) institucije u BiH, kao i za zemlje regiona, koje su se naknadno snalazile svaka na svoj način. Tada smo, prvenstveno zahvaljujući, upornom, stručnom angažmanu i privatnim konekcijama (nažalost) rukovodioca Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja, uspjeli biti prva institucija kojoj je data dozvola za nabavku navedenih licenci.

Ove godine ponavlja se slična situacija. U prethodnih sedam – osam mjeseci novi rukovodilac Federalne uprave policije – direktor Vahidin Munjić i rukovodilac Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja dr.sc. Mladen Milosavljević su održali veliki broj sastanaka (i pokrenuli niz inicijativa) sa predstavnicima različitih institucija u pokušaju rješenja navedenog problema", naveli su u reakciji.

Dalje navode kako firma koja prodaje licence mora sad zatražiti odobrenja svih nadležnih institucija u Izralu.

"Naime, firma proizvođač uređaja koji se koristi za analizu mobilnih telefona „Cellebrite“, u ovakvim slučajevima se mora obratiti svojim nadležnim institucijama u Izraelu (ministarstvo odbrane) koje daje ili ne daje saglasnost za davanje – obnavljanje licence".

A kada znamo kakva je situacija trenutno u Izraelu, i kakvi su diplomatski odnosi BiH i ove države - FUP je upravu: pitanje je kada će se ovo riješiti.

No, osim što FUP paradoksalno šalje demantij u kojem potvrđuje naše navode i pokušava demantirati sam svoje institucije, ova policijska agencija izmišlja skrivene namjere Raporta i njegove novinarke koja je autor članka.

FUP navodi da nismo čuli drugu stranu, a s obzirom da je u članku upravo objavljen dokument FUP-a druga strana bi dakle bila izraelska kompanija?

"Uopće nije problem u objavljivanju dokumenta (iako i to sa sobom povlači niz nekih drugih pitanja), već novinarsko tumačenje, sugestije, pitanja, komentari, upute koji vrlo direktno otvaraju pitanje samog cilja objavljivanja teksta u ovoj formi", navode iz FUP-a.

Evo ćemo im otkriti naš cilj: Cilj nam je natjerati vas da radite i da riješite problem koji ugrožava kompletan pravosudni sistem i sigurnosni sektor, a posebno narušava sigurnosnu situaciju u FBiH i šire.

Pokušali smo ovu poruku prenijeti direktno i direktoru FUP-a Vahidinu Munjiću, ali nam se nije javio na telefon.