saslušano 60 svjedoka

FUP istražuje Hadžibajrića zbog sumnji na izborne prevare iz 2018.

Dokumentovan je i značajan broj slučajeva krivotvorenja ličnih potpisa i zloupotrebe ličnih podataka

Federalna uprava policije danas je dostavila Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu u sklopu aktivnosti koje su intenzivno provođene u prethodnom periodu, po naredbama Kantonalnog tužilaštva KS, kao i naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu.

Kako je saopćeno Izvještaj je podnesen zbog postojanja osnova sumnje da su prilikom prijave učešća političkog subjekta “Nezavisna bosanskohercegovačka lista” na općim izborima koji su održani 2018. godine u BiH, uz prijavu za ovjeru političke stranke za učešće na izborima, dostavljeni popunjeni neistiniti obrasci Centralne izborne komisije BiH (CIK) za prikupljanje potpisa podrške za prijavu političke stranke ili nezavisnog kandidata, za organe vlasti: PSBiH i Predsjednik RS.

Policijski službenici FUP-a su zadokomentovali veliki broj slučajeva građana/birača za koje postoji sumnja da se radi o krivotvorenju njihovih ličnih potpisa, kao i zloupotrebi njihovih ličnih podataka, poput imena i prezimena, matičnih brojeva i brojeva lične karte, a sve prilikom prijave učešća predmetnog političkog subjekta na općim izborima, za čije je učešće na izborima bilo neophodno osigurati zakonom utvrđeni broj potpisa građana/birača na obrascima Centralne izborne komisije BiH.

Dokumentovan je i značajan broj slučajeva krivotvorenja ličnih potpisa i zloupotrebe ličnih podataka, osoba koje su neistinito navedene kao osobe koje su prikupljale potpise podrške za predmetni politički subjekt na spornim obrascima.

Prilikom dokumentovanja krivičnog djela i njegovih izvršilaca, a koje ima implikacije i na sam integritet izbornog procesa u BiH, privremeno je oduzeta sporna dokumentacija iz CIK-a BiH, te je saslušano više od 60 svjedoka i izvršeno uzimanje uzoraka rukopisa i potpisa radi daljnjih vještačenja, dok su odgovarajuće provjere izvršene i za više stotina građana sa područja Sarajeva, Tuzle, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Doboja, Bratunca, kao i drugih mjesta u Bosni i Hercegovini.

U provođenju navedenih aktivnosti, policijski službenici FUP-a su imali izuzetno dobru saradnju i sa mjesno nadležnim policijskim upravama koje su pružile neophodnu asistenciju.