ko čeka, taj se načeka

Gasovod Zenica-Travnik ‘proslavio’ 10. rođendan, a još nije proradio: Kredit smo skoro otplatili, plin još nije potekao

Prošlog mjeseca navršilo se punih deset godina otkako je kompanija BH Gas okončala projekt izgradnje gasovoda Zenica-Travnik, a do danas ne samo da taj gasovod nije u funkciji, nego je njegova izgradnja "proizvela" i brojne afere.

To je je za posljedicu imalo i to da do danas taj gasovod nije dobio upotrebnu dozvolu, a sve je nastavljeno i pokretanjem arbitražnog postupka između glavnih aktera ovog projekta koji traje čak osam godina i još nije okončan.

Najavljivan kao prva faza projekta Južne gasne interkonekcije BiH i Republike Hrvatske i alternativno rješenje za prekid ovisnosti BiH od ruskog gasa, s cijevima za gasovod Zenica-Travnik još 2013. godine "zakopano" je oko 40 miliona maraka koje beskorisno leže pod zemljom i niko od njih deceniju nije imao koristi.

Kredit skoro otplaćen, a gas nije pušten u cijevi

Iz BH Gasa su na upit Raporta u vezi s ovim problemom kazali da bi se situacija uskoro mogla promijeniti.

"BH-Gas d.o.o. je u 2023.godini pokrenuo aktivnosti na sanaciji gasovoda Zenica-Travnik, te se početkom 2024. godine planiraju aktivnosti na dobivanju upotrebne dozvole od nadležnih organa“, naveli su u šturom odgovoru na naš upit iz ove kompanije.

Faksimil jednog od izvještaja BH Gasa: Upozoravano i na to da gasovod predstavlja opasnost po lokalno stanovništvo

O troškovima sanacije gasovoda koji nikad nije pušten u pogon, poslat ćemo dodatni upit, ali već sad se zna da će ovaj projekat koštati puno više od već potrošenih oko 40 miliona, od kojih je iznos od oko 34 miliona KM bio obezbijeđen kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj.

Kako je za Raport potvrđeno iz BH Gasa, ta kompanija je proteklih godina otplaćivala ovaj kredit i očekuje se da ga naredne godine u potpunosti otplati.

Bit će ovo sigurno jedini projekat u BiH za koji je kredit i otplaćen, a da objekat građen kreditnim sredstvima nije u funkciji.

Troškove vezane za ovaj gasovod svakodnevno uvećava i arbitražni postupak pred Arbitražnim sudom Vanjskotrgovinske komore BiH koji je protiv BH Gasa pokrenula firma izvođač radova na gasovodu, „Monter-Strojarske montaže"d.d. Zagreb.

Kako saznaje Raport troškovi arbitražnog postupka već u startu su iznosili oko 158.000 KM, od čega se iznos od 76.000 KM odnosio na početna sredstava za pokretanje arbitražnog postupka i čak oko 82.000 KM za usluge advokatskog tima!

Da bi situacija bila jasnija, treba podsjetiti da je izgradnju gasovoda 2012. godine pokrenuo BH Gas, a radove je izvodio konzorcij „Monter-Strojarske montaže" d.d. Zagreb i GP Put Sarajevo po zaključenom ugovoru u vrijednosti od oko 24 miliona maraka.

Po okončanju radova, nadzorni organ je 27. 11. 2013. godine izvođaču radova izdao potvrdu o preuzimanju radova, ali je interna komisija BH gasa, formirana s ciljem preuzimanja gasovoda, uočila značajan obim nedostataka na izvedenim radovima i zbog toga nije prihvatila izvedene radove.

Izvođač radova je nakon toga napustio gradilište, a nadzorni organ nije izdao novi certifikat o preuzimanju radova. U martu 2014. BH Gas je sa izvođačem radova raskinuo ugovor, a tehnički pregled gasovoda nije završen, odnosno nije dobiveno odobrenje za upotrebu.

Opstrukcije i angažovanje nezavisnog vještaka

Hrvatska firma „Monter-Strojarske montaže" d.d. Zagreb u novembru 2015. godine, pred Arbitražnim sudom Vanjskotrgovinske komore BiH, podnijela je tužbu protiv BH Gasa tražeći isplatu oko 3,3 miliona maraka.

Sedam mjeseci nakon toga i BH Gas ulaže protutužbu i traži oko 12, 1 milion maraka zbog nedostataka na izvedenim radovima, izgubljene dobiti i za ugovorenu kaznu.

Postupak je otvoren tek 2017.godine, a situaciju u arbitražnom postupku je dodatno zakompliciralo to što izvođač radova iz Hrvatske nije 2018. godine obavijestio Arbitražno vijeće i BH-Gas da je GP Put kao ravnopravni član konzorcija izvođača radova u stečaju, a o arbitražnom postupku nije bio upoznat ni stečajni upravnik niti su zastupnici izvođača imali saglasnost i ovlaštenje stečajnog upravnika da nastave zastupati interese GP-Puta.

Naknadno je stečajni upravnik angažovao zasebnu advokatsku kancelariju.

BH-Gas je godinama tražio od Arbitražnog vijeća angažman nezavisnog vještaka što je usvojeno tek 2019. godine kada je TUV SUD iz Njemačke imenovan za nezavisnog vještaka.

Tokom arbitraže nekoliko puta su pokretani i pregovori strana u sporu, ali su okončani bezuspješno.

Iz BH Gasa za Raport su kazali da se arbitražnom sporu nazire kraj.

"Arbitražni postupak između Monter-Strojarske montaže d.d. Zagreb, Republika Hrvatska i BH-Gasa d.o.o. Sarajevo je u završnoj fazi i trenutno se očekuje presuda“, kazali su za Raport iz BH Gasa.

Kako je propalo aktiviranje bankarske garancije

Po nalogu Vlade FBiH iz 2016. godine BH Gas je uputio zahtjev prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo da ispita sve okolnosti i eventualne nepravilnosti prilikom realizacije projekta. Tada je, o čemu postoje i pisani izvještaji navođeno da je "gasovod u stanju za koje niko ne može garantovati da ne može ugroziti sigurnost lokalnog stanovništva i okoline.“

Iz Tužilaštva KS, u vezi s ovim predmetom, kazali su nam sljedeće:

"U vezi sa vašim upitom, obavještavamo Vas da se radi o kompleksnom predmetu u kojem je pribavljena obimna dokumentacija, te u kojem se intenzivno poduzimaju radnje i aktivnosti u cilju rasvjetljavanja svih navoda iz višesložne krivične prijave. U skladu sa Zakonom predviđene zaštite krivične istrage, u ovom trenutku, nismo Vam u mogućnosti dati više informacija".

No, kako saznajemo FUP je prije nekoliko godina izuzimao određenu dokumentaciju o ovom slučaju, ali od tada do danas nisu poznati nalazi njihovih istražnih radnji.

Iako iz BH Gasa najavljuju skori završetak arbitražnog postupka, kako saznaje Raport ishod je veoma neizvjestan i mnogi argumenti ne idu u prilog bh. kompaniji.

Prije svega, problemi leže u tome što nije izvršena pravovremena nezavisna procjena, odnosno vještačenje izvedenih radova i pravovremeno utvrđivanje nedostataka na gasovodu Zenica-Travnik. Po BH Gas je nepovoljno i to što izgubljena dobit nije predviđena ugovorom izuzev u slučaju dokazivanja prijevarnih radnji ili grube nepažnje izvođača radova.

Također, BH Gas u ovom slučaju nije uspio ni aktivirati bankovnu garanciju u iznosu od oko dva miliona maraka, jer je Trgovački sud u Zagrebu još 2016. godine donio privremenu mjeru i naložio banci kod koje je bila bankovna garancija da uskrati isplatu tog iznosa po osnovu garancije, uz naznaku da mjera ostaje na snazi do okončanja arbitražnog postupka pred Arbitražnim sudom Vanjskotrgovinske komore BiH.

Jasno je da bankovna garancija u iznosu od oko dva miliona maraka izdata prije 10 godina i danas nema istu vrijednost, pa čak ako je i BH Gas i uspije nekad naplatiti, opet je na šteti.

Apsurdno je da je kada je BH Gas tražio aktiviranje bankovne garancije da je tada Trgovački sud u Zagrebu naložio BH Gasu da izvođaču radova plati oko 80 hiljada KM, no advokatski tim je bh.kompaniji sugerisao da ništa ne plaća dok takav trošak eventualno ne potvrdi bh. sud.

Situacija s gasovodom Zenica-Travnik, bez obzira na ishod arbitražnog spora, sigurno će u narednom periodu dobiti nove zaplete i bit će vruća tema u okviru aktueliziranih razgovora o Južnoj gasnoj interkonekciji. Jer, gdje su milioni „u igri“ onda u BiH nikada ne manjka razloga za svađe, podjele i afere.