KAN JUNIS

Gaza: U masovnoj grobnici u bolnici pronađeno skoro 300 tijela

U bolnici u Kan Junisu otkrivena je masovna grobnica s gotovo 300 tijela, rekli su jučer uposlenici Civilne zaštite Gaze. Izraelske snage su ranije ovog mjeseca napustile to područje. Pukovnik Yamen Abu Suleiman, direktor civilne odbrane u Kan Junisu, je kazao za CNN da su jučer u dvorištu medicinskog kompleksa Nasser iskopali 73 tijela, čime je ukupni broj pokopanih u masovnoj grobnici porastao na 283.

Suleiman navodi da su neka od tijela pronađena sa zavezanim rukama i nogama te da je bilo naznaka o pogubljenju. "Ne znamo jesu li zakopani živi ili pogubljeni. Većina tijela je raspadnuta", kazao je. CNN ne može potvrditi Suleiman tvrdnje. Kontaktirao je Izraelske odbrambene snage (IDF) i među ostalim ih upitao jesu li tijela pokopana u bolnici vadili van iz grobnice radi DNK testova.

"Tragamo za još 400 tijela"

Glasnogovornik Civilne zaštite Kan Junisa i voditelj potrage za nestalima, Raed Saqr, rekao za CNN da traže tijela još 400 ljudi nakon odlaska izraelske vojske 7. aprila. Novinar CNN-a koji je u nedjelju posjetio to područje navodi da su mještani u januaru u sklopu privremene mjere u krugu bolnice ukopavali tijela ubijenih članova porodica.

Kada su se vratili nakon izraelskog povlačenja, otkrili su da su tijela bila ekshumirana, vjerojatno kako bi IDF DNK analizom utvrdio je li među mrtvima bilo talaca. Tijela su zatim položena u najmanje jednu masovnu grobnicu.

"Tamo smo ga pokopali, ali ne možemo ga pronaći"

Lokalni stanovnik je kazao da tek treba pronaći tijelo svog 21-godišnjeg sina koji je ubijen u januaru. "Još ga nisam našao. Tamo smo ga pokopali, ali ne možemo ga pronaći. A htjeli smo mu napraviti pristojan grob", rekao je.

Jedna žena je kazala da već 10 dana traži tijelo svoje kćeri, koja je stradala u raketiranju zgrade krajem januara. Rekla je da su Izraelci iskopali mrtva tijela. "Pronašli smo tijelo žene. Ali ostale ne možemo pronaći", dodala je.

IDF je saopćio da je uklonio desetke tijela iz Gaze radi DNK testova u Izraelu, a da su zatim ostatke stavili u spremnike. Područje oko medicinskog kompleksa Nasser je intenzivno bombardirano u januaru i februaru. Lokalni stanovnici su tada znali iskopati privremeni grob u krugu bolnice jer nije bilo sigurnog pristupa grobljima.