manifestacije

Gazi Husrev-begova biblioteka prisjetit će se i stradanja Vijećnice: Pamćenje svijeta otrgnuto od zaborava

Tokom deset dana bit će organizirani naučni, kulturni, edukativni programi

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu od 27. oktobra do 10. novembra organizira manifestaciju "Pamćenje svijeta otrgnuto od zaborava" čime se pridružuje UNESCO-ovom obilježavanju uspostavljanja Memory of the World Registra, u kojem je upisana i Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke (GHBB).

Ovom manifestacijom, kako je kazao u izjavi za Fenu Ruhulah Hodžić iz organizacionog odbora manifestacije, GHBB se prisjeća i stradanja Vijećnice, odnosno Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, događaja koji je značajno ubrzao i doprinio odluci UNESCO-a da formira Registar.

Deset dana manifestacije

Tokom deset dana manifestacije, rekao je Hodžić, bit će organizirani naučni, kulturni, edukativni programi kojima GHBB daje doprinos u proučavanju, razumijevanju, afirmaciji i promociji bh. povijesti, tradicije, kulture i identiteta.

"Iako su programi koncipirani na takav način da su usmjereni prema najrazličitijim kategorijama društva, ipak, moglo bi se reći da su malo više okrenuti prema mladima, jer mi u Biblioteci zapravo smatramo neizmjerno važnim da se mladi više upoznaju sa našom kulturnom baštinom i da je bolje razumiju, jer u nekoj bližoj budućnosti zapravo mi njima ostavljamo tu baštinu na čuvanje i oni će je trebati dalje prenijeti na neke nove generacije", kazao je Hodžić.

Centralni događaj je predavanje profesora Samedina Kadića koji će govoriti o temi "Knjiga i priroda". Osim toga, u okviru manifestacije je program posvećen djeci i učenicima, tu su radionice, "Dan filma" tokom kojeg će više od 1.200 djece, učenika, osnovnih i prvih razreda srednjih škola, doći i pogledati filmove o pisanoj baštini Bosne i Hercegovine i spašavanju GHBB u proteklom ratu.

Također će biti održan i okrugli stol posvećen sjećanju na Mehmeda Mujezinovića i Fejzulaha Hadžibajrića, koji su dali značajan doprinos u očuvanju i promociji kulturne baštine BiH.

Bit će upriličeni i susreti bibliotekara, jer se GHBB ove godine pridružila i obilježavanju Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama 28. oktobra. Tim povodom će biti održana stručna predavanja za bibliotekare.

Otvorenje Manifestacije "Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava" bit će upriličeno 27. oktobra u 20 sati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Rukopisna zbirka

Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke (GHBB) koja je upisana u UNESCO-vom Međunarodnom registru "Pamćenje svijeta", sadrži 10.585 rukopisa, odnosno oko 20.000 većih i manjih djela iz islamskih nauka, orijentalnih jezika, lijepe književnosti, filozofije, logike, historije, medicine, veterinarstva, matematike, astronomije i drugih nauka.

Najstariji sačuvani rukopis iz te kolekcije datira iz 1106. godine. Mnogi rukopisi se odlikuju izvanrednom kaligrafijom i raznovrsnim ukrasima.

Odlukom generalne direktorice UNESCO Irine Bokove, u UNESCO-ov Međunarodni registar Pamćenje svijeta upisana je i sarajevska Hagada.