Daleko od Srbije

Gdje je Aleksandar Vulin tri dana nakon haosa na Kosovu? Kamere ‘uhvatile’ direktora BIA-e i otkrile gdje se nalazi

Foto: Nova.rs

Tri dana nakon krvoprolića na Kosovu, gdje su živote izgubili trojica Srba i jedan albanski policajac, direktor BIA Aleksandar Vulin vrijeme provodi na hodočašču u Jerusalimu.

Fotografije do kojih je došao portal Nova.rs otkrivaju da se u trenucima krize prvi čovjek srpske službe nalazi u Crkvi Hristovog groba, gdje je uz pratnji obezbjeđenja, na očigled više stotina vjernika, došao na poklonjenje.

Kako navode sagovornici Nova.rs, koji su se nalazili danas kod Crkve Hristovog groba u Jerusalimu, Vulin je u ovu bogomolju došao u pratnji obezbjeđenja.

"Zaustavili su sve hodočasnike da bi on ušao preko reda. Bio je nekih 20 minuta i otišao", objašnjava.

Vulinova očigledno privatna posjeta Svetoj zemlji dešava se svega tri dana nakon oružanog sukoba u Banjskoj u kom su život izgubila trojica Srba i jedan Albanac, pripadnik kosovske policije, što je prilično neobično, imajući u vidu da je jedno od ključnih pitanja, nakon oružanog sukoba, i to šta je BIA radila i da li je srpska tajna služba imala informacije da se sprema obračun u blizini manastira Banjska.

O Vulinu je govorio i profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši predsjednik pokrajinske vlade Vojvodine Bojan Pajtić. On je rekao da je dio odgovornosti za dešavanja na Kosovu na predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali da je na djelu „mali ‘coup d’etat’ (državni udar), kojim su prvi dojučerašnji saradnici, potpredsjednik Srpske liste i kontroverzni biznismen sa sjevera Kosova Milan Radoičić i direktor Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin drastično otežali međunarodni i bezbjednosni položaj svog ‘Šefa'“.

"Čini se da opozicija, kada je u pitanju svrgavanje diktatora, neće od ‘njegovih’ stići na red. Ima tu i neke kosmičke pravde. Nije on sa đavolom tikve sadio, on je đavola napravio. Eto, čini mi se da je ovo najizvjesniji scenario“, rekao je Pajtić.

Vulin je na čelo BIA stupio 2. decembra prošle godine, svečanom primopredajom dužnosti između njega i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, čime su faktički zamijenili pozicije.