analitičari u čudu

Gdje je nestalo 200 najsavremenijih ruskih tenkova T-90? Ni Amerikanci im ne mogu ući u trag

Rat u Ukrajini navodno je najbolje dokumentirani rat u historiji, no američkim analitičarima 'nestalo' je s radara čak 200 najsavremenijih ruskih tenkova. Bezbroj fotografija i snimaka visoke rezolucije iz ovog rata preplavilo je društvene mreže, iz kojih se izvlače zaključci koji najbolje odgovaraju jednoj ili drugoj strani. No gdje je nestalo 200 tenkova?

Američke analitičare nešto čudi – gubici najsavremenijih ruskih tenkova T-90 vrlo su upitni. Ne zna se u kojoj mjeri su korišteni u Ukrajini, drže li se u skladištima ili uopće ne postoje?

Od Hladnog rata Rusiji nedostaje novca za potpuno moderniziranje ratnog stroja. Oklopne snage sastoje se od različitih starijih tipova tenkova, moderniziranih u većoj ili manjoj mjeri, s malom elitnom grupom modernih tenkova, uključujući T-90A.

'Rusija bi trebala imati puno T-90. Trebalo bi biti 120 originalnih T-90 i 369 T-90A, uključujući podvarijante', rekao je za Forbes analitičar Richard Vereker.

'Prema javno dostupnim podacima, izgubljeno je samo 34 tenkova T-90A, a samo tri su uništena nakon marta 2023. Gdje su ostali', pita se analitičar.

Moderno je u pitanju tenka T-90 relativan pojam - modeli T-90A nastajali su između 2004. i 2011., pa su neki stari već nekoliko desetljeća, ali značajno su poboljšanje u odnosu na starije T-80 i T-72, pa čak i T-62 i T-55, koje Rusija još gura.

Čini se da Rusija u Ukrajini ratuje svojim drugim, trećim i četvrtim najboljim ešalonom snaga. Ili nije tako? Vereker uspoređuje brojke T-90A s modelom T-80U, koji se može bolje pratiti i gdje je vizuelno dokazano da ih je uništeno oko 50 posto. No na slikama uništenog oklopa nema tenkova T-90.

Taj model nije baš najmoderniji tenk u službi ruske armije - tu čast nosi nadograđena verzija, T-90M, koja se nije pojavila tijekom početne invazije, već je počela dolaziti na front od travnja 2022. godine.

Tenkovi T-90M redovito bivaju uništeni artiljerijom, raketama, pa čak i kamikaza dronovima. Modela T-90M napravljeno je manje od 200, od čega ih je u Ukrajini uništena četvrtina.

T-90A su manje zaštićeni od T-90M, ali samo oko sedam posto njih uništeno je u Ukrajini. 'Pedeset originalnih modela T-90 nalazi se u skladištu', kaže Vereker. Ali čak i u najboljim procjenama i uzimanjem u obzir svih mogućih nestalih vozila, analitičar podcrtava: gdje je preostalih 217? Vereker je za pomoć upitao svoje pratitelje na društvenoj mreži X, nekoć poznatoj kao Twitter.

Gotovo 1300 ljudi glasovalo je u njegovoj anketi. Njih 14 posto smatralo je da se 'nestali' T-90 također drže u skladištu, uz 50 onih za koje se zna da su uskladišteni. Samo bi Moskva znala zašto je donesena ta odluka. To može biti dugoročan plan za očuvanje tenkovske snage.

Gotovo 18 posto njih mislilo je da tenkovi brane Moskvu. Mogli bi biti hitna rezerva u slučaju da Putin mora obraniti rusko tlo od ukrajinskog napada - ili ako ruski strahovi od rata s NATO-om postanu stvarnost.

Malo više od 20 posto ispitanih smatralo je da su modeli T-90 tiho nadograđeni u nekom trenutku i otišli u izvoz. Alžir je također kupio 185 T-90, a koriste ih i Armenija, Turkmenistan i Uganda. Vijetnam je posljednji od svojih 64 T-90S (izvozna verzija) dobio 2019. godine.

Najpopularnije objašnjenje, podržano s 47,7 posto glasova ispitanika, bilo je da nestali T-90 nisu ni postojali. 'Sve što postoji o njima su medijski izvještaji o ugovorima o nabavci, pa jednostavno vjerujemo onome što kažu dobavljači i ministarstvo odbrane Rusije', kaže analitičar za Forbes.

Dokle god je bilo dovoljno T-90 za vojne parade, ruska vojska mogla je održati privid modernih borbenih snaga, kako vlastitom narodu, tako i svijetu. U međuvremenu, vojnici su se u Ukrajini borili vozeći se u T-72, a njih su vozili i njihovi očevi.

'Još jedna mogućnost, po mom mišljenju najvjerojatnija, je da se nestali T-90 nalaze u tvornicama, spremni za nadogradnju u T-90M', zaključuje Vereker.

Rusija je izgubila više tenkova nego što ih je bilo uključeno u borbe na početku invazije, a postoje naznake da im ponestaje starih modela u uporabljivom stanju koje bi se moglo obnoviti.