Magazin

Gdje je Putinova prva žena Ljudmila? Imala bi štošta reći o bivšem suprugu, ali šuti i uživa sa 21 godinu mlađim mužem i troši nemilice

Trideset godina - od jula 1983. do juna 2013. - ruski predsjednik Vladimir Putin bio je u braku s lingvisticom Ljudmilom Aleksandrovom Putin. Nakon što su u junu 2013. godine objavili da se rastaju, te nakon što je godinu dana poslije Kremlj obznanio da je proces razvoda završen, Ljudmila je potpuno nestala iz javnosti.

Eksponiranju u javnosti nikad nije bila sklona, uključujući i period kad je bila prva dama, od 7. maja 2012. do 6. juna 2013. godine. I u ulozi prve dame, naime, držala se povučeno i izbjegavala 'svjetla pozornice'. Njezini javni nastupi bili su u potpunosti regulirani državnim protokolom. Kada se razvela od Putina Ljudmila je izjavila:

"Naš brak je gotov zbog činjenice da se jedva viđamo", dodajući kako je "Vladimir potpuno uronjen u svoj posao. Djeca su nam odrasla, svako od njih živi svoj život… A ja stvarno ne volim publicitet.”

Putin i Ljudmila iz mlađih dana

A onda, nedugo nakon razvoda, udala se za dvadeset godina mlađeg i postala Ljudmila Aleksandrova Očeretna. Priča koja se zavrtjela oko tog braka zainteresirala je i novinare kojima su specijalnost teme vezane uz kLoruptivne radnje i koji su prije nekoliko godina otvorili zanimljiva pitanja temeljena na pretpostavci da brak možda jest propao, ali duge veze s Puntinom baš i nisu…

Svakako, ovih dana, u vrijeme kad je rat u Ukrajini temeljitije od svake vakcine uklonio koronu, i kad se globalna javnost pita šta bi s Putinom, je li preskočio popiti tablete ili zna nešto što niko drugi ne zna i za šta misli da ga čini nepobjedivim - Ljudmila bi bila izvanredan sagovornik. Samo, naravno, kad bi htjela - ili smjela - govoriti. No, od nje ni traga ni glasa; svjetski mediji stoga izvlače što god mogu o njoj, pitajući: šta sve zna žena koja je tolike godine provela prateći politički i finansijski uspon Vladimira Putina?

Bivšeg supruga i sadašnjeg predsjednika Rusije Vladimira Putina Ljudmila je upoznala u Lenjingradu, preko zajedničkog prijatelja koji je pozvao Putina da pogleda predstavu zajedno s nekoliko djevojaka. Vjenčali su se u srpnju 1983. Par ima dvije kćeri, Mariju i Jekaterinu. Ljudmila je diplomirala španski jezik i filologiju na Odsjeku za filologiju Lenjingradskog državnog univerziteta, a bila je i stjuardesa u Aeroflotu. Od 1990. do 1994. bivša prva dama predavala je njemački na Odsjeku za filologiju Lenjingradskog državnog sveučilišta. Prije nego što je predsjednik Putin imenovan za premijera Rusije u augustu 1999., bila je moskovska predstavnica firme Telecominvest.

A u januaru 2016. navodno se udala za Artura Očeretnija, navodno poslovnog čovjeka, 21 godinu mlađeg od nje (rođenog 1978.) koji je radio za izdavačku kuću Centar za međuljudsku komunikaciju i književno obrazovanje u Moskvi i Art Show Centre.

Ljudmila sa mužem koji je od nje mlađi 21 godinu

Informaciju da se Putinova bivša supruga udala za čovjeka s tim imenom nikada nije opovrgnula niti potvrdila niti jedna od uključenih strana.

No novinari Projekta izvješćivanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) otkrili su i 2017. godine objavili da, zajedno sa svojim novim suprugom, bivša gospođa Putin posjeduje mini-palaču u blizini otmjenog francuskog ljetovališta Biarritza koja bi mogla vrijediti do sedam miliona eura.

Prema općinskim zapisima, raskošna vila - koja je u to vrijeme bila u fazi renoviranja - formalno je pripadala Arturu Očeretniju, "mlađem čovjeku za kojeg se vjeruje da je Ljudmilin novi muž". No novinari također otkrivaju da se uz Očeretnija ne može povezati baš ništa što bi objasnilo kako je došao do takve nekretnine. Prijave, pak, prihoda i imovine koje je Ljudmila podnijela tokom braka s predsjednikom Putinom pokazuju samo relativno skromne iznose. Zato Arturova neočekivana imovina postavlja pitanja o neotkrivenom bogatstvu prve ruske obitelji - pisali su tada novinari OCCRP-a.

Novinarima je zanimljiv podatak da je Očeretni vilu kraj Biarritza kupio u decembru 2013., samo šest mjeseci nakon što je objavljen razvod Putinovih. I to ju je kupio u malom primorskom gradu Anglet, nedaleko od druge vile u vlasništvu supruga Katerine Tikhonove, za koju se naširoko navodi da je kćer Vladimira Putina.

Koliko se može razabrati iz javno dostupnih informacija, pišu tada novinari, ne postoji ništa u pozadini Artura Očeretnija što bi objasnilo kako si je mogao priuštiti kupovinu i renoviranje tako lijepog doma. Zato ta kupovina malo nakon razvoda Putinovih, a i nedugo prije braka s bivšom prvom damom, sugerira vezu između ta dva događaja. A ako ni jedno od njih, prema temeljito 'pretresenim' službenim informacijama o prijavljenim prihodima, nije bio ni približno platežno moćan da kupi vilu od nekoliko milijuna eura - tko je za nju osigurao novac? Odnekud je morao doći.

Detalji su, za sada, nepoznati, pišu tada novinari OCCRP-a, no navode da dio objašnjenja možda leži u prethodnim izvješćima o tome kako obitelj Putin prikriva svoje bogatstvo.

OCCRP i Novaya Gazeta izvijestili su 2016. da su Panama Papers - curenje hiljade dokumenata dobivenih od pružatelja offshore usluga - otkrili kako je prijatelj Vladimira Putina iz djetinjstva, muzičara koji nikada nije vodio nikakav posao, prikrio milijarde dolara neprijavljene imovine kroz palače, ulaganja i udjele u strateškim preduzećima .

Ako je, doista, Artur Očetni kupovinu francuske vile omogućio sredstvima porodice Putin, ove skrivene strukture mogu biti razlog zašto su i ostale neotkrivene. Artur Očeretni novinarima nije odgovorio ni na jedan od upućenih upita. Voditelj je i izdavačke kuće Literature Education u Moskvi, također povezane s Ljudmilom. Artur je prije radio u Art Show centru koji je radio za Putinovu političku stranku - i upravo tu se pronalazi korijen poznanstva - a možda i kakvog pakta - Putinovih i Očeretnija.

Što se vile u art-deco stilu u Biarritzu tiče, obnova do danas nije završena niti ko u skupoj vili živi. No i dalje je u vlasništvu ruskog biznismena Očeretnija. Jedina nova intervencija na njoj je ovih dana ispisana parola "Glory to Ucraine".