bivši nato šef

General Wesley Clark upozorio: Srbija je magnet koji privlači ruske imperijalističke ambicije u Evropu

Bivši komandant NATO-a Wesley Clark u vrijeme ratova području bivše Jugoslavije upozorio je na stalne prepreke stabilnosti i opasne ruske "ambicije" na Balkanu.

Penzionisani general američke vojske Wesley Clark rekao je za RFE/RL Kosovski servis da su Srbija i njena bivša pokrajina Kosovo i dalje u sukobu te da je "Srbija magnet koji privlači ruske imperijalističke ambicije u Evropu".

Srbija i dalje odbacuje nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008., a više od decenije pregovora uz posredovanje Zapada usmjerenih na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine uglavnom su zastali oko priznavanja i predstavljanja etničke srpske manjine na Kosovu.

"Srbija ne želi mir, a Kosovo ne želi odustati od svoje nezavisnosti", rekao je Clark u intervjuu koji se podudara s 25. godišnjicom završetka 79-dnevnog NATO bombardiranja tokom rata za nezavisnost Kosova.

Beograd je sarađivao sa stalnom članicom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda Rusijom kako bi se suprotstavio djelomično priznatom članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, uz podršku Kine.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ojačao je trgovinske, energetske i diplomatske odnose s Rusijom i izbjegao pridruživanje sankcijama Moskvi otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin prije dvije godine pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu, iritirajući zapadne partnere zemlje kandidata za Evropsku uniju.

Clark je upozorio da između Kosova i Srbije ne može biti stabilnosti dok "Moskva ne povuče svoje imperijalističke ambicije iz regije".

"Do tada nećete imati stabilnost i priliku da se ljudi pomire i krenu naprijed", dodao je Clark.

Rekao je da Srbija služi kao "agens zaraze u regiji, u Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i drugdje" i upozorio na rizik od daljnjeg nasilja u regiji.

“Izlaz je poraz Rusije u Ukrajini, da se ruska podrška Srbiji spusti na drugi nivo,” rekao je Clark, “kako bi Srbija shvatila svoju budućnost sa Zapadom. Kad Srbi to shvate, neće biti problema s Kosovom".