korisno za znati

Genijalan način kako zamijeniti metlice na brisačima automobila

Foto: Thinkstock

Trajnost ispravnosti metlica brisača ovisi o tome koliko ih često upotrebljavate i u kojim uvjetima, kakva je kvaliteta metlica, kao i koja sredstva za čišćenje stakla koristite.

Metlice brisača jedan su od ključnih sigurnosnih elemenata automobila jer jasan pregled ceste jedan je od najbitnijih preduvjeta za sigurnu vožnju.

Zato, ne smijete zanemariti ispravnost brisača kako bi vaše vjetrobransko staklo bilo uvijek čisto. S obzirom na druge troškove automobila, cijena novih metlica brisača je zanemariva, a u kritičnim situacijama poput pljuska neispravni brisači mogu donijeti velike probleme, kako za vas tako i za druge sudionike u prometu.

Trajnost ispravnosti metlica brisača ovisi o tome koliko ih često upotrebljavate i u kojim uvjetima, kakva je kvaliteta metlica, kao i koja sredstva za čišćenje stakla koristite.

No, jednostavno možete provjeriti jesu li još uvijek ispravne. Ako su tragovi koje metlice ostavljaju na vjetrobranskom staklu tanke i brzo se suše u vožnji od strujanja zraka metlice su ispravne. Ako su tragovi na vjetrobranskom staklu nakon aktivacije brisača izrazito vidljivi i ima ih mnogo te ostaju na staklu - vrijeme je za promjenu, prenosi Večernji list.

Prema istraživanju njemačkog autokluba ADAC-a metlice brisača bi se trebale mijenjati najmanje svake dvije godine bez obzira na intenzitet korištenja brisača jer sunčeva svjetlost i atmosfera toliko mijenjaju materijal da on postaje tvrđi i gubi svojstva. Jednostavno, metlice više neće jednako dobro čistiti staklo kao kad su novije.

Promjena metlica brisača jedna je od radnji koje možete obaviti i sami bez posjeta servisu. No, potrebno je znati kako se mijenjaju i osobito treba paziti da se ne ošteti vjetrobransko staklo. Prije svega metlice brisača treba postaviti u servisni položaj. Položaj za servisni pregled je položaj u kojem su brisači podignuti u položaju udaljenom od poklopca motornog prostora. Nakon toga potrebno je od stakla odignuti ruku brisača i nagnuti metlicu do vodoravnog položaja.

Potom je potrebno osloboditi kukicu kojom je pričvršćena metlica brisača i izvaditi metlicu. Upravo tada je vrlo bitno paziti da ruka brisača koja je metalna ne udari u staklo koje može oštetiti pa i razbiti. Za postavljanje nove metlice brisača potrebno je ponoviti postupak obrnutim redoslijedom. Zamjena metlice stražnjeg brisača obavlja se sličnom procedurom.