NAJPOZNATIJA SLIKA NA SVIJETU

Geolozi vjeruju da su riješili jednu od najvećih misterija Mona Lise. Ali, to otkriva drugu, još veću

Leonarda da Vinci mona lisa

Mona Lisa Leonarda da Vincija — jedna od najpoznatijih slika na svijetu — obavijena je velom misterije; od pitanja o identitetu, do njenog zagonetnog izraza. Sada je barem jedna od tajni umjetničkog djela otkrivena, prema geologinji iz Italije.

Ann Pizzorusso, koja je i geolog i historičarka umjetnosti specijalizirana za Leonarda i doba renesanse, vjeruje da je zaključila lokaciju na kojoj se Mona Lise 'nalazi', koristeći svoje geološko znanje.

Prije tri decenije, Pizzorusso je posjetila grad Lecco na jugoistočnoj obali jezera Komo u Italiji - gdje vjeruje da Mona Liza pozira - kako bi se vratila Leonardovim koracima, naoružana dnevničkim zapisima i crtežima umjetnika. „U svojoj bilježnici pominje da je u Leccu“, rekla je za CNN. “Radio je kao inženjer.”

Prema Pizzorusu, projekat na kojem je Leonardo radio je otkazan, ali su ostale njegove geološke skice polja (jedan crtež crvenom kredom planinskog lanca u blizini Lecca pripada Kraljevskoj kolekciji u Vindzoru, London).

Iako Pizzorusso nije prva koja je teoretizirala o lokaciji Mona Lise (2011. historičar umjetnosti pripisao je pejzaž slike malom gradu Bobbiou, a drugi Arezzu ), ona vjeruje da je ona prvi geolog koji se tim bavi.

Prethodni proračuni bili su koncentrisani na lučni most preko desnog ramena Mona Lise. Međutim, Pizzorusso insistira na tome da se više može izvući iz jedinstvene stijene na horizontu. “Mostovi su zamjenjivi”, rekla je. “Ako pogledate u pozadinu, vidjet ćete vrhove. To je vrsta erozije koja se dešava u krečnjaku koji ima pukotine u sebi i lomi se u blokovima, skoro kao uzorak u obliku zubaca… Možemo pokazati da krečnjak postoji u (Lecco). Kada pogledate Mona Lisu, u pozadini je niz planina koje imaju ovaj uzorak u obliku zubaca.”

Slično tome, voda iza Mona Lise je geološki specifična, za koju Pizzorusso vjeruje da je jezero Komo - subalpsko glacijalno jezero koje datira prije oko 10.000 godina. „Ako pogledate iza nje, vidite izdužena glacijalna jezera koja imaju poseban oblik poput prstiju“, rekla je. „Jer kada se glečer pomjerio, izbrisao je određene dijelove zemlje.”

Uprkos njenom samopouzdanju, Pizzorusso je šutila o svojim otkrićima 30 godina, govoreći samo drugim Leonardovim učenjacima u neobaveznom razgovoru. Vratila se u Lecco ove sedmice, još uvijek uvjeravajući da se “sve zbrojilo” i sada će svoje nalaze predstaviti na geološkoj konferenciji u gradu.

Iako uparivanje nauke o Zemlji i historije umjetnosti može izgledati različito, Pizzorusso tvrdi da interdisciplinarni pristup može obogatiti iskustvo gledanja Leonardovog djela. „Botičeli, čak i Mikelanđelo su radili užasne pozadine jer su smatrali da su brojke važnije“, rekla je za CNN. “Ako je pozadina pravilno naslikana, to vam daje više razumijevanja za prirodu.” Iako Pizzorusso priznaje da je iznenađena širokim interesovanjem. „Možda me (Leonardo) pokušavao kanalisati za ekološki pokret ili tako nešto“, našalila se. “To je dokaz koliko ljudi vole ovu sliku.”

Ali otkriće može samo dovesti do još veće misterije. Ako je lokacija Lecco, kao što Pizzorusso sugerira, ostaje još pitanja zašto je poznati slikar odabrao baš to mjesto, za ovaj konkretni portret.

"Ne znamo ko je (Mona Lisa), neki veruju da je bila žena bogatog toskanskog trgovca“, rekla je, pozivajući se na popularnu historijsku teoriju koja kaže da je ta figura zasnovana na italijanskoj plemkinji Lisi Gerardini. „Zašto ju je stavio u ovo divlje, neukroćeno okruženje? Ovo nije Toskana. Šta je pokušavao da nam kaže stavljajući ovu spokojnu, zagonetnu damu u ovo surovo, alpsko okruženje?”, rekla je Pizzorusso.

"Zaista sam zaintrigiran šta nam je bila njegova poruka.”, zaključila je za CNN.